Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2016. Április 28. 07:49, csütörtök | Életmód
Forrás: mti

Zöldebbé teszi a Földet a légköri szén-dioxid növekvő szintje

Zöldebbé teszi a Földet a légköri szén-dioxid növekvő szintje

A légkör szén-dioxid-szintjének növekedése zöldebbé változtatja a Földet - állítják a kutatók a Nature Climate Change című folyóiratban közölt tanulmányukban.

Nyolc ország 24 intézményének 32 szakembere az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) műholdjainak felvételeit elemezve vizsgálták a bolygó zöldterületeinek változásait az elmúlt 33 évre visszamenőleg.

A Greening of the Earth and its Drivers (A Föld zöldülése és annak kiváltó okai) című tanulmányban közölt eredmények szerint a Föld növényekkel borított területeinek 25-50 százaléka jelentősen kizöldült a vizsgált időszakban - írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

A növények a fotoszintézis során a fényenergia segítségével vízből és szén-dioxidból cukrot állítanak elő. Ezek a cukrok biztosítják a bolygó élelem-, rost-, és üzemanyag forrását. A szén-dioxid-koncentráció növekedésével a fotoszintézis intenzitása is növekszik, vagyis több cukor termelődik: ezt nevezzük a szén-dioxid megtermékenyítő hatásának.

"A műholdfelvételeken megfigyelt növényzetgyarapodást utánzó számítógépes modellek révén sikerült kimutatnunk az összefüggést a kizöldülés és a növekvő légköri szén-dioxid-koncentráció megtermékenyítő hatása között" - mondta Ranga Myneni, a Bostoni Egyetem professzora.

A Föld jégmentes szárazföldi területeinek nagyjából 85 százalékát növényzet borítja. A zöld növénytakaró a bolygó összfelületének - beleértve az óceánokat, szárazföldeket és jégtakaróval borított térségeket - nagyjából 32 százalékát teszi ki.

Évente mintegy tízmilliárd tonnányi szén-dioxid kerül a légkörbe a különböző emberi tevékenységek révén. Ennek a mennyiségnek nagyjából a felét - közel azonos arányban - az óceánok és a növények raktározzák el ideiglenesen.

"Tanulmányunk ugyan nem vizsgálta kapcsolatot a kizöldülés és a növények szén-dioxid-megkötő képessége között, ám más kutatások arról számoltak be, hogy az 1980-as évek óta fokozódott a szárazföld szénelnyelő kapacitása, ami összhangban van a növényzet megújhodásának elméletével" - húzta alá Piao Sze-lung, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa.

Címkék: föld, szén-dioxid

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.