Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 28. 12:05, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Visszautalt Magyarországra egy devizahiteles ügyet az uniós bíróság

Visszautalt Magyarországra egy devizahiteles ügyet az uniós bíróság

A szombathelyi törvényszék feladata eldönteni, hogy az uniós fogyasztóvédelmi szabályok értelmében tisztességtelen szerződési feltétel-e egy devizahitel-szerződésben, hogy a bank kikötötte: az esetleges jogvitákban nem rendes, hanem választottbíróság járhat el - derül ki a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság hétfőn közzétett végzéséből.

A luxembourgi bírák a végzésben arra mutatnak rá, hogy szombathelyi kollégáik kötelesek megállapítani azt, hogy ez a kitétel kizárja vagy gátolja-e a fogyasztó jogainak érvényesítését peres eljárás kezdeményezése, vagy más jogorvoslati lehetőség révén. Emellett az uniós bíróság arra is felhívja a figyelmet, hogy önmagában az, hogy az ügyfél általános tájékoztatást kapott a választottbíróság és a hagyományos bíróság eljárása közötti különbségekről, nem zárja ki a feltétel tisztességtelenségét.
Mint arról hétfőn a Magyar Nemzet is beszámolt, a 67 éves, mozgáskorlátozott Sebestyén Katalin 2008 őszén vett fel svájci frank alapú hitelt a Raiffeisen Banktól, és a pénzintézet a többi között arról is tájékoztatta, hogy választottbírósági eljárás esetén nem lehet fellebbezni, és a procedúra rendszerint költségesebb is a rendes bírósági eljárásoknál. Ennek ellenére Sebestyén a szombathelyi bírósághoz fordult annak érdekében, hogy ennek a kitételnek a megsemmisítését kérje, mondván: ez korlátozza jogérvényesítési lehetőségeit, és a bank számára előnyös, tisztességtelen szerződési feltételnek minősül.
Az Európai Bírósághoz a szombathelyi bírák fordultak azzal a kérdéssel, hogy tisztességtelen feltételnek minősül-e a választottbírósági eljárás kikötése, ám a luxembourgi bírák szerint ezt nekik maguknak kell eldönteniük - derül ki az Európai Bíróság április 3-án kelt, de csaknem négy héttel később közzétett végzéséből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során