Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 15. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Űrpuli és szemétevő macska a Design Terminálban

Űrpuli és szemétevő macska a Design Terminálban

Fekete szemüvegkeret, kockás ing, edzőcipő öltönnyel - ránézésre igazi hipszter találkozónak tűnt a Design Terminál szerdai eseménye, ahol bejelentették Nemzeti Kreatívipari Központ megalapítását, és találkozót szervezett a Singularity University is – először Európában. Az innovatív fejlesztéseket, köztük az űrpulit bemutató tárlat megnyitóján beszédet mondott Navracsics Tibor, emlékeztetve: a Terminál jövőre önálló költségvetési szervvé alakul.

Az innováció a divatot is meghatározza, derült ki a Design Terminál sajtóeseményén, ahol a hipszter, geek és üzleti trend is találkozót adott, illetve párosult egymással: az pénzemberek, kreatív igazgatók között láthatóan menőnek számít a fekete szemüvegkeret, de feltűnt néhány favágóing és egyedi tervezésű kabát is, a Singularity Universityt képviselő Rob Nail pedig a öltöny- sportcipő kombinációt és Google Glass okos szemüveget viselve mutatta meg, ki a startup divatkirálya. A forgatagban helyet kapott a kreatív ipar néhány hazai és nemzetközi fejlesztése is: a NASA kutatóközpontjában született Hackidemia és a Stanford egyetem Design Intézetének City X programjai 3D-s nyomtatóval például gyerekek találmányait modellezték, gyurmafigurák alapján: így készült el az utcai szemétevő macskarobot és a tűzvészeket megakadályozó, jéghálót vető óriáspók is.

Az űrpuli viszont már létező és magyar találmány: a Puli Space Technologies soklábú kutatószondája békésen lépegetett a a Design Terminál aulájában, s remélhetőleg pár év múlva már a Holdon vagy a Marson is túrázhat. Szintén hazai fejlesztés a már közismert Leonar3Do, a három dimenzióban rajzoló és tervező ceruza, illetve az MTA Sztaki netes műhelye, ahol akár több 'virtuális kollaboráns' is tervezhet, formálhat közösen egy eszközt. A virtuális tervezés során minden részletet megalkothat, összerakhat és tesztelhet a team -nem kell hozzá valós teszteszközt gyártani, tudtam meg az MTA Sztaki képviselőjétől.

'Exponenciálisan növekszik a Design Terminál látogatottsága: 2011-ben csak pár százan, idén viszont több mint 10 ezren voltak kíváncsiak az intézményben kiállított kreatív technológiai vagy iparművészeti tárlatokra' - dicsekedett el aztán expozéjában Böszörményi- Nagy Gergő. Az intézményvezető pozitívumnak nevezte azt is, hogy a magyar államigazgatás rájött: érdemes az innovációt támogatni, hiszen a hazai kifejelsztett új startup-fejlesztések idővel az állami struktúra részévé is válhatnak. A terminál igazgatója kiemelt eredménynek tartja a Singularity University Budapestre csábítását is, hiszen a kaliforniai Szilícium-völgy tudományos kutatási trendjeit alapvetően meghatározó egyetem először jött el Európába - most csak egy találkozó erejéig, de 2014-20 között helyi kutatóközpontot is is kiépíthetnek. Böszörményi végül kiért a kínai Galaxy Sohóban a napokban megrendezett innovációs kiállításra is, ahol kiemelt helyet kaptak a magyar Gombold újra!-pályázat legsikeresebb darabjai, s a tendert szintén a Terminál indította útnak.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója a 2014-es év terveiről szólva hangsúlyozta: a szervezet segíteni fogja a kezdő vállalkozások és a kockázati tőke egymásra találását, emellett közép-európai léptékű szakkiállítások, vásárok, bemutatók és konferenciák életre hívásával hozzájárul Magyarország, mint a régió kreatívipari központjának pozicionálásához is.

A megnyitón részt vett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is, aki szerint nagy eredmény, hogy a(z indulásakor pénzmosodának is titulált) Design Terminál mára bizonyított: a kreatív ipar tényleges központjává, népszerűsítőjévé vált, és megmutatta, Magyarország milyen jövőt szeretne magának. A cél, hogy Európa leginnovatívabb állama legyünk - fogalmazott a politikus, hozzátéve: bízik benne, hogy az eddig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium büdzséjétől függő Terminál jövőre – Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ néven – önálló költségvetésű szervvé válik, ami nagyobb mozgásszabadságot is jelent majd az intézmény számra.

Navracsics bevallotta, ma is a benszülöttek csodálatával néz a legújabb technológiai fejlesztésekre, és őrzi azt az évekkel ezelőtt kapott 3D-s nyomtatású emléktárgyat, amit még Rob Nail ajándékozott neki.

A Design Terminál jelenlegi szakkiállítása, a csütörtökön nyitó Startra kész Magyarország! többek között olyan témákkal foglalkozik, mint a mesterséges intelligencia, a robotika, a neurotechnológia vagy a 3D nyomtatás. Kiderül, hogyan befolyásolják majd életünket a következő évek technológiái, de szó lesz arról is, miként kerülhet a jövő sikercégei közé egy magyar vállalkozás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország