Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 07. 19:45, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Unja a parlamenti bolhacirkuszt Kövér

Unja a parlamenti bolhacirkuszt Kövér

Kövér László szerint az új házszabály elfogadása után, a választások után felálló új, kisebb létszámú parlament munkája kiszámíthatóbbá válik: kevesebb lesz a szócséplés, a felesleges vita. A házszabályi javaslat megakadályozhatja, hogy a parlamenti munka a választópolgárok szemében bolhacirkusszá, érdektelen színházzá silányuljon - véli Kövér, aki szerint a házelnököt nem az ő személye miatt kell majd felállva fogadni.

A parlament elnöke az Országgyűlésben az elmúlt három és fél évben történt megnyilatkozások, performanszok, különböző formabontó politikai megnyilvánulásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az időszak ebből a szempontból a magyar parlamentarizmus elmúlt két és fél évtizedének mélypontjaként értékelhető. 'Nem utolsósorban azoknak a parlamenti erőknek a bekerülésével, amelyek eleve egyfajta rendszerellenes politikai erőként határozták meg magukat a 2010-es választásokon, ami önmagában is óhatatlanul adta azt a lehetőséget, hogy az eddigi írott és íratlan szabályokat is hajlamosak legyenek figyelmen kívül hagyni' - mondta.

Az elnök e parlamenti közhangulat megváltozását várja a napokban beterjesztett új házszabályi tervezettől, amelyre februárban bólinthatnak rá a képviselők. A javaslat, amely a részletes viták súlypontját a bizottsági szakaszba helyezné, létrehozza a törvény-előkészítő bizottságot. Ez a bizottság összegezné és foglalná az eredeti törvényjavaslattal egységbe a szakbizottságok által megvitatott módosító indítványokat. Ezáltal e bizottságnak - amelyben a legfelkészültebb, politikailag is tekintéllyel bíró képviselőknek kell helyet foglalniuk - kiemelt szerepe lesz. Az élére megválasztott elnök egyben a Ház törvény előkészítési alelnöke is lenne, mely poszt létrehozására az országgyűlési törvény most beterjesztett módosítása tesz javaslatot.

Kövér László a háromhetes ülésezési rendet részesítené előnyben, amely szerinte ésszerűbb munkaszervezést tesz lehetővé, és ennek szükségét az is alátámasztja, hogy a kisebb parlamentben, az egyéni képviselők munkaterhe a nagyobb választókerületek miatt megduplázódik, és a kisebb létszámú bizottságokban is sokkal nagyobb feladat hárul rájuk. A háromhetes ülésezési rendben a képviselők egy hetet a választókörzetükben töltenek, egy hétig a bizottságok üléseznek, és a harmadik héten kerül sor a parlamenti plenáris ülésre.

Arra a felvetésre, hogy a házszabálytervezet benyújtása után a legtöbb kritika azt a passzust érte, hogy a képviselőknek felállva kell majd köszönteniük a választópolgárok közösségét az elnök pulpitusra lépésekor, azt mondta: komoly baj van azok gondolkodásával, akik ebből azt szűrték le, hogy ez az ő igénye és 'az irántam való kötelező tisztelet kikényszerítése'. 'Ezek a vélemények rám nézve egyébként hízelgőek, hiszen nem kevesebbet tartalmaznak, mint azt, hogy a következő ciklusban is én leszek a házelnök' - tette hozzá. Ez azt feltételezi, hogy a Fidesz megnyeri a választást. Szerinte 'bizonyos civilizációs fejlődési fokozaton kell átmenni ahhoz', hogy valaki értse, miként fejezi ki a felállás a tiszteletet egy közösségben egymás iránt, illetve valamilyen magasabb rendű eszme iránt.

Mindemellett a jelenlegi gyakorlatban is megjelenik ez, például a képviselők eskütételekor. 'Értem azt is, hogy Mesterházy Attilának jeleznie kell a baloldali kricsmiben, hogy ki a legnagyobb hangú legény, de ezzel a kisszerű megnyilatkozásával újólag csak az MSZP párbeszédre és együttműködésre való képtelenségét demonstrálta' - jelentette ki.

Kövér László nem tiltakozik az ellen, ha valaki kormánypárti önkritikaként értékeli a házszabályi javaslat azon részét, amely a tárgyalás előtt hatnapos határidőt ír elő az előterjesztések benyújtóinak. Reményét fejezte ki, hogy ettől kiszámíthatóbb lesz a törvényalkotás. Mint mondta: erre a kormánypárti 'önkorlátozásra' ugyanakkor azért kerülhet sor, mert az ország a következő ciklusban túl lesz a 'történelmi válsághelyzeten', és nem kell már beépíteni a parlament működésébe a válságmenedzselés szempontjait.

Az elnök néhány ponton elképzelhetőnek tartja a házszabályjavaslat módosítását, illetve pontosítását. Például a képviselőkre a házvezetés által az Országgyűlés ülését megzavaró megnyilvánulások miatt kivetett bírságok beszedésének ügyében. Ezeket a bírságokat senki nem fizette be önként. Mint Kövér László elmondta, eddig összesen 19 millió 398 ezer forintot hajtottak be, tiltottak le a képviselői tiszteletdíjakból. Közölte: ezt az összeget a költségvetés tartalékába utalták tovább.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődik a Fidesz kampánya, Kövér László, mint a párt országos választmányának elnöke, azt válaszolta, hogy a testület december 9-én véglegesíti a Fidesz egyéni képviselőinek névsorát, és ekkor lép a Fidesz a kampányidőszakba, hivatalosan, pedig amikor a köztársasági elnök kihirdeti a voksolás időpontját.

Bár 'rossz hangulatú' kampányra készül, Kövér László mégis lát esélyt arra, hogy nem lehet a választókat pánikba ejteni. Szerinte ugyanakkor a baloldali ellenzéknek - hiteles program és hiteles személyiségek híján - ez az egyetlen eszköze.

Szintén kérdésre reagálva kitért rá, hogy ebben a ciklusban már nincs esély a fővárosi szerkezetátalakításra. Elmondta, hogy a Fidesznek az 1990-es vitákban is az úgynevezett city-koncepció, a belvárosi kerületek koncentrált vezetése volt az alapvetése, de ennek kialakítására az elmúlt több mint húsz évben nem nyílt lehetőség. Szerinte ebben a ciklusban ennek az átalakításnak a lehetőségét elszalasztották, de reményét fejezte ki, hogy ez a választások után újra napirendre kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során