Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Túl alacsony a kamat ahhoz, hogy lekösse a lakosság a pénzét

Túl alacsony a kamat ahhoz, hogy lekösse a lakosság a pénzét

Túl alacsony a kamat ahhoz, hogy lekösse a lakosság a pénzét, és másik bankba sem éri meg átvinni az akciós kamatért. Emiatt rekordszinten áll a hazai folyószámlákon a lekötetlen pénz. Emellett a rezsicsökkentés is okozhatta, hogy megnőtt a látra szóló betétállomány - írja a Világgazdaság.

Rekordmagasan áll a hazai folyószámlákon a lekötetlen pénz. A teljes lakossági bankbetétállomány persze a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint rohamléptekben csökkent tavaly, november végére már csak az ötéves negatív rekordnak számító 6886,5 milliárd forintot tartottunk a bankszámlákon. Ennek az összegnek viszont egyre kisebb részét kötötték le a háztartások, így a hónap végén a bankbetétek már csaknem az egyharmada látra szóló betét volt.

Abban, hogy az év utolsó hónapjaira 2200 milliárd forint fölé emelkedett a le nem kötött bankbetétek volumene, fontos szerepe lehet annak, hogy a bankok egyre kisebb kamatot fizetnek a bankbetétekre. „Annyira kevés már a plusz kamat, hogy nem éri meg a pénzt lekötni” – mondja Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője. „A bankoknak sincs már olyan égető szükségük arra, hogy lakossági betéteket gyűjtsenek, mint korábban” – teszi hozzá Gabler Gergely, az Erste Bank makroelemzője.

Az MNB adatai szerint novemberben az átlagos lekötött forintbetét-kamat mindössze 2,67 százalékos volt. Ez már olyan alacsony szint, hogy Suppan szerint az sem kizárt, a korábbi „kamatvadászok” pénze bennragadt az egyes bankokban. A többnyire áthárított tranzakciós illeték és a betétkamatokra kivetett növekvő terhek, például az augusztusban bevezetett 6 százalékos eho sokak kedvét elvehette attól is, hogy magasabb betéti ajánlatra vadászva utaztassák a pénzüket a bankok között, hiszen ezek a sarcok a nagyobb kamat által elérhető nyereséget a legtöbbször teljes egészében elvitték. Egy másik szakember szerint a rezsicsökkentés is eredményezhette, hogy nőttek a számlaegyenlegek. Ezek az intézkedések ugyanis sok háztartásnál növelték a megtakarításokat, de olyan kis összegekkel, amelyeket nem érte meg lekötni.

Az elmúlt néhány évben a háztartási folyószámlapénz- és a látra szóló betétállománya általában 1800-1900 milliárd forint között volt, kérdéses tehát, mit tesz majd a lakosság a most megjelent mintegy 300 milliárd forintnyi extra likviditással. Nem zárható ki, hogy a felhalmozott pénz egy részét karácsony közeledtével fogyasztásra fordították a háztartások, Suppan szerint viszont a fogyasztás tartós növekedése nem a megnőtt folyószámla-egyenlegek miatt következik majd be, hanem azért, mert növekedtek a reálbérek. A megtakarítások volumene a TakarékBank szakértője szerint a korábbi szinten maradhat.

Gabler szerint elképzelhető, hogy ott maradnak ezek a pénzek a folyószámlákon, de az sem kizárt, hogy a megtakarítók átcsatornázzák őket előbb-utóbb befektetési alapokba vagy az állampapírpiacra. Ez egyébként már az egész tavalyi év során jellemző volt a kisbefektetőkre, akik az év első tizenegy hónapjában 843 milliárd forintnyi betétet vettek ki a bankokból, aközben január és október között 646 milliárd forintnyi friss megtakarítást vittek az állampapír-, és 769 milliárdnyit a befektetésialap-piacra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során