Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több ezer forinttal is emelkedhet a táppénz havonta

Több ezer forinttal is emelkedhet a táppénz havonta

A minimálbérrel együtt több juttatás is nő januártól: 7 ezer forinttal is emelkedhet a táppénz havonta, de nő az álláskeresési járadék és a gyermekgondozási díj is. A minimálbéren élők a családi adókedvezmény kiszélesítése miatt még többet vihetnek haza. Így például egy 3 gyerekes család havi jövedelme 40 ezer forinttal növekszik.

A kismamák is nyertesei lesznek a minimálbér emelésének. A nekik járó juttatások ugyanis jövőre jóval a tervezett inflációt meghaladó mértékben nőhetnek. Csaknem 5 ezer forinttal is több lehet például a gyermekgondozási díj.

Emelkedik a táppénz is, akár 7 ezer forinttal. De magasabb juttatást kapnak még a rehabilitációs és rokkantsági ellátásra és az álláskeresési járadékra jogosultak is.

A minimálbéren élő családok januártól - az adóváltozások miatt - még jobban járnak.

„Egy két gyermekét egyedül nevelő és minimálbéren élő szülő januártól a családi adókedvezmény kiterjesztése és a minimálbér emelésének köszönhetően több mint 6 ezer 600 forinttal többet kaphat kézhez, mint most. Ugyanakkor egy három gyerekes, ugyancsak minimálbérért dolgozó anyuka és apuka esetében már csaknem 40 ezer forinttal növekszik a család havi jövedelme” – mondta Angyal József, okleveles adószakértő, matematikus.

Számos munkáltatói adókedvezmény is a minimálbérhez van kötve, például a különféle Start-kártya kedvezmények. Vagyis, ha emelkedik a minimálbér, akkor a vállalkozások nagyobb adókedvezményt vehetnek igénybe.
„A minimálbér emelés a Start-kártya járulék kedvezményeire is kihat, hiszen az is minimálbérhez kötött. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatónak kisebb lesz a terhe, ez a munkahely megőrzését is elősegíti” – mondta Angyal József.

A szakértő szerint, mivel ez a mostani visszafogott minimálbér emelés nem meríti ki a munkaadók béremelési keretét, lehetővé válik, hogy a magasabb keresetűeknél is emeljék a béreket. Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezetőelemzője szerint a minimálbéremelés a gazdaságra is jó hatással van.
„A költségvetés számára is kedvező lehet a minimálbéremelés, hiszen nagyobb bruttó összeg után fizetik a járulékokat, ami növeli a költségvetés bevételeit.

Másrészt pedig ez a tervezett infláció feletti minimálbér-emelés a vásárlóerejét is javítja a minimálbér összegének. És a lakosság, ha ezt a többletjövedelmet fogyasztásra használja fel, akkor ez hosszabb távon a magyar gazdaság növekedését is segíti'- mondta a szakember.

A hétfő reggel létrejött megállapodás szerint januártól a minimálbér 3.6 százalékkal, a garantált bérminimum, vagyis a szakmunkás minimálbér pedig 3.5 százalékkal nő. Vagyis a minimálbért keresők háromezer-ötszáz forinttal, míg a bérminimumot keresők négyezer forinttal visznek majd haza többet havonta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során