Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Június 04. 06:21, csütörtök | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Szlovákiában újabb enyhítések léptek hatályba

Szlovákiában újabb enyhítések léptek hatályba

Újabb korlátozásokat oldott fel szerdán Szlovákia, egyebek mellett lehetővé téve a sportrendezvények megtartását, és enyhítve a szájmaszk kötelező viselésére vonatkozó előírásokat.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) pontosított adatai szerint június 3-tól a külső sportpályák után megnyithattak a fedett sportlétesítmények, a nyilvános edzőtermek, a strandok, az uszodák, az állatkertek fedett részei, a kaszinók, illetve lehetővé vált a nézőket fogadó sportrendezvények megtartása is. Szerdától enyhültek a mozik, a színházak és más művészeti rendezvények, illetve az istentiszteletek látogatóinak számbeli korlátozására vonatkozó rendelkezések, már nem lesz kötelező bennük a 2 méteres kötelező távolságtartás, melyet az úgynevezett "sakktáblás ülésrend" vált fel.

Enyhültek a szájmaszk kötelező viselésére vonatkozó előírások is: szabadtéren már nem lesz kötelező viselni, abban az esetben, ha lehetséges a 2 méteres távolságtartás. Ez a távolság eddig 5 méter volt. Szerdától kötelezőből önkéntessé vált a taxisok számára az, hogy elszigeteljék a sofőr és az utasok közti belső teret. Megszűnt az éttermek nyitvatartását este 10 óráig korlátozó előírás is. Igor Matovic szlovák kormányfő keddi bejelentése szerint a központi válságstáb a jövő héten hoz döntést arról, hogy feloldják-e az országban márciusban bevezetett rendkívüli helyzetet.

Szlovákia a múlt héten néhány szomszédos és más ország - köztük Magyarország - viszonylatában bevezette, hogy egymás állampolgárai 48 órás időtartamra karanténba vonulás kötelezettsége és negatív Covid-19 teszt felmutatása nélkül utazhatnak a másik országba. Ez az intézkedés keddtől Magyarország és Csehország viszonylatában annyiban bővült, hogy a Szlovákiába beutazóknak már nem kell igazolniuk, hogy a másik országban állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkeznek. Az enyhítés leginkább azokat a szlovák állampolgárokat érinti, akik életvitelszerűen a szomszédos országban élnek, de állandó lakhelyük nem ott van bejelentve.

A szerdán első hivatalos útján Csehországban tartózkodó Igor Matovic bejelentette, hogy csütörtöktől teljes mértékben megnyitják határaikat egymás állampolgárai előtt.

Közben Szlovákiában az elmúlt héten is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga, ez a szám már mintegy öt hete öt alatt van, az elmúlt egy hétben pedig több olyan nap volt, amikor egyetlen új esetet sem diagnosztizáltak. A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján szerdán közölt adatok szerint kedden három, az elmúlt három napban pedig együttvéve négy személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így jelenleg - a korábbiakkal együtt - már 1525 megfertőződött személyt vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1375-et gyógyultnak nyilvánítottak, utóbbiak száma mintegy öt hete minden nap meghaladja vagy megegyezik az újonnan regisztrált fertőzöttekével. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már több mint 181 ezer vírustesztet végeztek el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.