Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 09. 14:13, szerda | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Szemétadó: kétszer annyit fizet, aki nem válogat

Szemétadó: kétszer annyit fizet, aki nem válogat

Jövőre húsz, 2013-ban negyven euró (hatezer, azután tizenkétezer forint) lesz tonnánként a nem válogatott, vegyes hulladék lerakását terhelő új adó.

A jogszabály szóhasználatával élve: az igénybevételi járulék – ezt tartalmazza a parlament elé kerülő hulladékgazdálkodási törvény.

Mivel innentől már az országgyűlés tárgyal róla, további szakmai vita nem várható – ezt mondta a Somogyi Hírlapnak Szabó Zoltán, a siófoki székhelyű AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója. A jelek szerint annyi „eredményre” jutottak, hogy az eredetileg tervezett tonnánkénti harminc euró lecsökkent húszra, hogy aztán 2013-tól már a dupláját kelljen fizetni a jövő évinek. A lap már korábban beszámolt arról, hogy a tovább nem hasznosított vegyes hulladék lerakására kirótt adó a szolgáltatók szerint várhatóan díjemelést eredményez, hiszen annak megfizetését a szemétszállító vállalkozások nemigen tudják „lenyelni”, továbbhárítják a lakosságra. Ellenkező esetben tönkre mennek a cégek; mert az új adótól nem lesz több egy csapásra a szelektíven gyűjtött hulladék – mondta Szabó Zoltán.

A Zöldfok vezetője korábban már elmondta : akkor lehetne jelentős mértékben csökkenteni a lerakást, ha létezne a vegyes hulladékból történő kiválogatás, ami ma még nem jellemző Magyarországra. Ezért kellett volna szerinte hároméves türelmi idő; az uniós ISPA-programban épült somi lerakó éppen egy ilyen válogatómű beszerzésére pályázott és reményeik szerint 2012 végén kezdhet működni.

Türelmi időre Petes Tamás, a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. időközben leköszönt ügyvezető igazgatója szerint is szükség volna és ő is úgy látja, hogy az új járulék feltehetően növeli a lakosság által fizetendő díjat.

Petes szerint több javaslattal éltek a törvényalkotó felé: halasszák el a járulék jövő évi bevezetését és csak fokozatosan, több lépcsőben tegyék meg. Ezalatt készüljön akcióterv a hazai infrastrukturális hiányosságok pótlására. Elsősorban olyan korszerű hulladék-feldolgozó létesítményekére, amelyek a vegyes hulladékból nagy hatékonysággal szétválogatják a hasznos anyagokat és amelyek alkalmasak jó minőségű és helyben, hazai körülmények között felhasználható másodnyersanyag előállítására. E közben folyamatosan fejleszteni kell a lakosság környezettudatos szemléletmódját,


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.