Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 06. 18:07, péntek | Belföld
Forrás: mti

Reális esély van Ferenc pápa budapesti látogatására

Reális esély van Ferenc pápa budapesti látogatására

Reális esély van arra, hogy Ferenc pápa elfogadja a meghívást a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK)

- mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy legalább a rendezvénysorozatot lezáró, az egész világ nevében bemutatott szentmisét, a statio orbist a szentatya vezeti majd szeptember 20-án.

Megjegyezte: Budapest nincs mesze Rómától, a budapesti látogatás nem jelentene nagyobb terhet a pápának, mint egy dél-itáliai lelkipásztori út.

A bíboros beszélt arról is, hogy a NEK programjaira eddig 26 ezer ember regisztrált egyénileg, a csoportos regisztrációkkal együtt pedig több mint ötvenezren jelezték részvételüket a kongresszusra.

Elmondta: a szeptember 13-i nyitó szentmisén a Puskás Arénában több mint 4500 fiatal lesz elsőáldozó. Az ő fehér ruhájukat megváltozott munkaképességűek készítik, akiket szintén várnak majd a szentmisére.

Fontos esemény lesz, hogy első alkalommal mutatnak be lovári nyelvű szentmisét a NEK csütörtöki programjaként a Hungexpón - mondta, hozzátéve, hogy a lovári ordináriumot (a szentmise állandó részeit tartalmazó szertartáskönyv) a napokban hagyta jóvá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

A bíboros hangsúlyozta: minden nép életében "a kulturális kiteljesedés nagy ünnepe", amikor a saját nyelvén szólal meg az istentisztelet. A cigány mise zenei része olyan zenészek munkája, akik otthon vannak a roma zenei kultúrában, emellett a legmagasabb, zeneakadémiai végzettséggel rendelkeznek.

Szólt arról is: minden meghívott előadó, tanúságtevő, elmélkedésvezető elfogadta a felkérést. Az előadók közül kiemelte Jose Palma cebui érseket, az előző, Fülöp-szigeteki eucharisztikus kongresszus házigazdáját, akit két éve megpróbált meggyilkolni egy elmebeteg terrorista.

Szintén a NEK előadója lesz Louis Raphael Sako káld katolikus pátriárka Irakból, ő tanúja annak, hogyan pusztult el mostanra majdnem teljesen az iraki keresztény közösség.

Fontos előadó lesz az olasz Chiara Amirante, a Nuovi Orizzonti (Új távlatok) közösség alapítója, aki még a 90-es évek végén kezdte megszólítani és gondozni a római Termini pályaudvar mellett a szegényeket, hajléktalanokat, alkoholistákat és kábítószerfüggőket. E mozgalomnak ma már több szász központja van. Chiara Amirante a tapasztalatairól fog beszélni és arról, hogy nem egyszerűen drogelvonó hálózatot alapított, hanem a személyes megtérés útját mutatta meg sok embernek.

Az előadók között lesz továbbá Nigériából John Olorunfemi Onaiyekan bíboros, aki egészen közelről szenvedte végig a Boko Haram terrorszervezet megalakítását és elterjedését, az erőszakcselekményeket, amelyek 650 ezer embert kényszerítettek menekülésre - tette hozzá Erdő Péter.

A rendezvény vendége lesz Moysés Azevedo, a Shalom közösség alapítója is. A közösség, amelynek ma már Budapesten is van központja, elhagyatott fiatalok felkarolásával kezdte munkáját Brazíliában - ismertette Erdő Péter.

A 2020. szeptember 13-tól 20-ig tartó kongresszus fő helyszíne a budapesti Hungexpo területe lesz. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek szerepelnek.

A legtöbb embert a nyitó szentmisére a Puskás Arénába, a szeptember 19-i Kossuth téri liturgiára és az azt követő körmenetre, valamint a záró szentmisére, a Hősök terére várják a szervezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.