Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. November 28. 09:25, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Problémát talált több kapszulás kávénál a Nébih

Problémát talált több kapszulás kávénál a Nébih

Eszpresszó típusú kapszulás kávékat vizsgált legújabb Szupermenta tesztjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), 24 mintából 6-nál indult hatósági eljárás,

amelyből háromnál megtévesztő jelölés miatt 440 ezer forintos bírságot is kiszabtak a hivatal felügyelői - közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

Ugyanakkor kiemelték, a komplex ellenőrzés megállapította, hogy a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók.

A tesztben 16 koffeintartalmú és 8 koffeinmentes kapszulás kávét ellenőriztek. Vizsgálták többek között a kapszulákban található kávéfajtákat, a termékek koffeintartalmát és megmérték a termékek gluténtartalmát is, mert annak jelenléte felveti a hamisítás gyanúját. Pozitívumként értékelte a hivatal, hogy ilyen problémával nem találkoztak.

A kapszulákban található kávéfajták vizsgálatánál azonban kiderült, hogy két terméknél nem egyezett a kapott laboratóriumi eredmény és a csomagoláson jelölt kávéfajta. Az egyik kávé jelölése szerint a termék csak arabica kávét tartalmaz, az analízis azonban 86 százalékban arabica és 14 százalékos arányban robusta fajtát is kimutatott. A másik érintett termék jelölésén arabica és robusta szerepelt, miközben a termék 100 százalékban robusta kávét tartalmazott. Egy termék jelölésén feltüntették, hogy a koffeinmentes kávét természetes úton, mindenfajta kémiai adalékanyag hozzáadása nélkül állították elő, miközben a vizsgálatok kimutatták, hogy a koffeinmentesítés etil-acetát oldószerrel történt.

A laboratóriumi-hatósági vizsgálatok eredményeként a fogyasztót megtévesztő súlyosabb jelölési hibák miatt az összesített rangsorból végül kizártak 3 kapszulás kávét.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán a koffeintartalmú kapszulás kávék közül a Nespresso Espresso Livanto végzett az első helyen, a koffeinmentes kapszulás kávéknál pedig az Amaroy Bar Italia Decaffeinato lett a legjobb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben