Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 15. 19:42, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Prága visszaköveteli Németországban tárolt kőolajtartalékait

Prága visszaköveteli Németországban tárolt kőolajtartalékait

A cseh kormány felszólította a német hatóságokat, hogy segítsenek visszaszerezni azt a kőolajat, amelyet Csehország korábban a német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.

A Viktoriagruppe ellen a közelmúltban csődeljárás indult, és az ügyet kezelő biztos zárolta a cég raktáraiban található összes kőolajat, beleértve azt is, amelyet a korábbi cseh kormányok helyzetek el a cégnél. A csődkezelő biztos szerint nem bizonyítható, hogy a kőolaj egy része a cseh államé.
"Az ügy komoly problémát jelent a cseh-német kapcsolatokban" - nyilatkozta Bohuslav Sobotka miniszterelnök vasárnap a cseh közszolgálati hírtelevízióban (CT24).
Sobotka elmondta, hogy a kérdést pénteken Arndt Freytag von Loringhoven prágai német nagykövettel is megtárgyalta, aki segítséget ígért. A diplomata szerint a két fél szakértői megbeszélik, hogyan lehet visszajuttatni a cseh állam tulajdonában lévő kőolajat Csehországba.
Korábbi cseh sajtóértesülések szerint a bajor Kraillingben tárolt kőolaj értéke több százmillió korona, és fedezi Csehország kétnapi olajfogyasztását. A cseh állam 95 napra elegendő kőolajtartalékkal rendelkezik.
Pavel Svagr, az állami anyagi tartalékokat kezelő hivatal (SSHR) elnöke vasárnap délután a prágai köztelevíziónak azt mondta, hogy az üggyel kapcsolatban akár másfél milliárd koronás kár is érheti a cseh államot.
Szerinte a Viktoriagruppe raktáraiban lévő cseh kőolaj értéke mai árakon egymilliárd korona. Ugyanakkor a cég jelenleg már 200 millió koronával tartozik a cseh államnak, míg a cseh vám- és adóhivatal követelései a Viktoriagruppe irányában további mintegy 300 millió koronát tesznek ki.
Sobotka felkérte a német felet, hogy a 2004-ben megkötött államközi szerződés keretében járjanak el.
"Ez a szerződés jogot ad a Cseh Köztársaságnak arra, hogy energiatartalékait bármikor elszállíthassa Németország területéről" - mutatott rá a cseh kormányfő.
"A korábbi jobboldali kormányok részéről nagy hiba volt, hogy Csehország anyagi tartalékainak jelentős részét külföldön helyezték el" - bírálta elődeit a miniszterelnök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).