Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. December 04. 11:10, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

Szombat este St. Louisban ünnepélyes keretek között beiktatták a sakkozók Hírességek Csarnokába Polgár Juditot, minden idők legjobb női játékosát.

"Több évtized munkájának az elismerése, amibe a sakkozóként elért eredményeim mellett a sakk oktatási eszközként való használatát és a nők sakk iránti orientációjának ösztönzését népszerűsítő munkám is beletartozik" - mondta beszédében Polgár Judit menedzsmentjének tájékoztatása szerint.

A sportág halhatatlanjainak első magyar tagja szerint tovább kell dolgozni azért, hogy minél többen és minél több lány megtapasztalja a sakk szépségét és előnyeit.

"Minden alkalmat megragadok, hogy közvetítsem az üzenetet a lányoknak és a környezetükben élőknek: törekedjenek arra, hogy a legtöbbet hozzák ki tehetségükből. Ha nem korlátozzuk a lányokat, ha kitartásra bátorítjuk és inspiráljuk őket, és építjük az önbizalmukat, akkor az élet bármely területén sikeresek lehetnek" - mondta a ceremónián.

Shannon Bailey, az intézmény vezető kurátora inspirálónak nevezte Polgár Juditot, egyúttal lenyűgözőnek tartotta a sakk népszerűsítése terén tett lépéseit és az elkötelezettségét, amivel lebontja a lányok és nők előtt álló akadályokat.

A 46 éves Polgár Judit 1988-ban és 1990-ben sakkolimpiát nyert a magyar női csapat tagjaként. Pályafutása későbbi részében kizárólag férfiakkal versenyzett, egyedüli női játékosként jutott 2700 Élő-pont fölé, 2004-ben pedig pályafutása csúcsaként nyolcadik volt a világranglistán. Visszavonulását 2014-ben jelentette be.

A sakkozók Hírességek Csarnokának tagjait a nemzetközi szövetség (FIDE) javasolja a sportágra gyakorolt hatásuk alapján, elsőként 2001-ben, a korábbi világbajnok amerikai Bobby Fischer lett ilyen módon halhatatlan.

Címkék: polgár judit, sakk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.