Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Március 07. 07:03, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Pénzt kapnak a kismamák

Pénzt kapnak a kismamák

A jövő hónap elején a márciusi ellátással együtt – januárig visszamenőleg – egy összegben kapják meg...

A jövedelempótlékot azok a terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), illetve gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő kismamák, akik helyesen kitöltve juttatták vissza nyilatkozatukat a folyósító szervhez – közölte honlapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium február elsején tájékoztatott a Magyar Közlönyben aznap megjelent kormánydöntésről, amely szerint jövedelempótlékot kapnak azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése.

A tárca akkori közleményében azt írta: a január 1-je előtt megállapított gyed és tgyás esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban; ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése szükséges, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen. Hosszabb távon a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított gyed- és tgyás-összegek is nőnek majd – közölték.

Az OEP pénzbeli és ellenőrzési főosztályának vezetője, Bogdán Zsuzsanna az OEP honlapjára feltöltött hanganyagban kiemelte: az egészségbiztosító többször felhívta a figyelmet a nyilatkozatok mielőbbi és helyes kitöltésére. Ennek ellenére hiányosan, hibásan és sokszor a családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozattal ellentétesen kitöltve kerültek vissza a nyilatkozatok a folyósító szervhez. Az ilyen nyilatkozatokat tisztázni kell, amely sok időt vesz igénybe.

A jogszabály szerint a jövedelempótlékot csak az ellátással egyidejűleg lehet kiutalni. Akinek az ellátásra való jogosultsága időközben lejárt, de a jövedelempótlékra jogosultságot szerzett, április elején számára is kifizetik az őt megillető összeget. Ezt követően a jövedelempótlékot minden hónapban az ellátással együtt kapják meg a kismamák, amíg a tgyásra, illetve a gyedre való jogosultságuk fennáll 2012-ben – mondta az OEP főosztályvezetője.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során