Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Óriási veszteséget jelent a késedelmes fizetések növekedése

Óriási veszteséget jelent a késedelmes fizetések növekedése

Budapest volt a házigazdája az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletén a késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló új irányelv átültetésével kapcsolatos figyelemfelhívó szemináriumnak. Egyre több európai vállalkozást fenyeget fizetésképtelenség a kifizetetlen számlák miatt, miközben a késedelmes fizetések tovább növekednek, és már elérték a példátlan 340 milliárd eurós szintet – ez az Európai Unió teljes 2012-es költségvetésének (147 milliárd euró) több mint a duplája.

A fizetésképtelenség 450 000-nél is több munkahely megszűnéséhez vezetett, és Európában a vállalkozások 57 százaléka számolt be arról, hogy a késedelmes fizetések miatt likviditási problémái vannak, ez az elmúlt évhez képest 10 százalékos növekedést jelent. Európában nap mint nap kis- és középvállalkozások tucatjai mennek csődbe, mert a számlájukat nem fizetik ki.

A 2013-as Európai fizetési index legújabb adatai szerint Magyarországon 2013-ban a teljes forgalom 4 százaléka veszik el a késedelmes fizetések miatt. 2013-ban Magyarországon a fizetések teljesítésének átlagos átfutása a vállalkozások között 43 nap, az állami hatóságok és a vállalkozások közötti tranzakciók esetében pedig 55 nap lesz.

A késedelmes fizetések felszámolása érdekében az Európai Bizottság alelnöke, Antonio Tajani tavaly Rómában információs kampányt indított az EU mind a 28 tagállamában, hogy a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló irányelv nemzeti jogba való mihamarabbi átültetését ösztönözze. Az Európai Bizottság által finanszírozott kampány különös hangsúlyt fektet arra, hogy a KKV-k megismerjék az irányelv által biztosított új jogokat, illetve hogy ezekkel a jogokkal hogyan élhetnek. A szemináriumon beszédet mondott Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője és Turóczy László, a Nemzetgazdasági minisztérium helyettes államtitkára.

Az információs szeminárium lehetőséget adott az ismeretek terjesztésére a fő érdekeltek, különösen a KKV-k és az állami hatóságok körében, hogy lássák, milyen hatással vannak a késedelmes fizetések az ország vállalkozásaira, illetve megértsék az irányelv alkalmazási lehetőségeit és előnyeit. A kampány egyben fórumként is szolgál az olyan jó gyakorlatok megosztására, amelyek segítségével a KKV-k elérhetik a pontos fizetést. Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, az iparért és vállalkozáspolitikáért felelős biztos, a következőket mondta: „Minden évben KKV-k ezrei mennek tönkre, miközben arra várnak, hogy a számláikat kifizessék. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy felszámoljuk egész Európában a késedelmes fizetések nagy károkat okozó kultúráját, amely az üzleti világban már régóta ad okot az aggodalomra. Világos, hogy mennyire sürgős a késedelmes fizetésekről szóló irányelvet minél előbb átültetni a nemzeti jogba.

A tagállamokban zajló információs kampányok olyan fórumként szolgálnak, ahol megvalósulhat a jó gyakorlatok cseréje, és a vállalkozások segítséget kaphatnak a késedelmes fizetésből fakadó problémák kezeléséhez. Alapvető fontosságú, hogy az európai vállalkozások – különösen a KKV-k –ismerjék a jogaikat, és hogy azokat miként tudják a lehető legjobban használni.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk