Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 04. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán: keleti szelek fújnak

Orbán: keleti szelek fújnak

'Csak az az ország fog talpon maradni és válhat a válság utáni világ nyertesévé, amely nyitott Kína irányába, és ahol kínai cégek jelen vannak' - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Huawei kínai távközlési cég regionális logisztikai központjának átadóján, Biatorbágyon. Hozzátette: ma csak az nem üzletel Kínával és kínai vállalatokkal, aki 'szándékosan becsukja a szemét'.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a termelésre és munkára építő kínai gazdaságpolitika példaértékű minden olyan országnak, amely a válság után a saját kezébe akarja venni sorsát.

A keleti nyitás stratégiájára utalva a kormányfő hozzátette, hogy ma már Magyarországon és a magyar gazdaságpolitikában is más szelek fújnak, 'nemcsak nyugati, hanem keleti szelek is'.

Emlékeztetett például arra a megállapodásra, amelyet a múlt héten írt alá Li Ko-csiang kínai és Ivica Dacic szerb miniszterelnökkel a Budapest-Belgrád vasútvonal - kínai részvétellel megvalósuló - fejlesztéséről.

Megismételte egyúttal kormánya azon célját, hogy 2018-ra az Európán kívülre irányuló magyar export aránya - a jelenlegi 11-ről - 33 százalékra emelkedjen.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy ma már bátran kijelenthető: aki Magyarországon ruház be, az biztos alapra épít, ugyanis sikerült lerakni egy modern, versenyképes magyar ipar alapjait, 'a meginduló gazdasági növekedés számai pedig azt mutatják, hogy a számításunk bevált'. Hétről hétre újabb eredmények és olyan pozitív visszajelzések érkeznek, mint amilyen a Huawei-beruházás is - közölte.

Kifejtette: az új logisztikai központ 30 ezer négyzetméteres, havonta háromezer kamiont indíthat majd, a fejlesztések eredményeként pedig Magyarország lett a Huawei második legnagyobb ellátóbázisa.

A központ megnyitása jelzi a kínai vállalat Magyarország és a magyar emberek iránti elkötelezettségét is - mutatott rá a kormányfő, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a Huawei a közvetlenül és közvetve foglalkoztatottak számát Magyarországon 2015-re szeretné a duplájára, körülbelül háromezerre emelni. Emellett már az elmúlt években meghirdetett egy saját ösztöndíjprogramot, és támogatta 75 magyar fiatal felsőfokú tanulmányait - jegyezte meg.

Orbán Viktor megemlítette végül azt a kormányzati célkitűzést, hogy Magyarország adhasson otthont a kínai cég következő innovációs központjának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során