Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 29. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Narancsháború és a színek fesztiválja: a leghíresebb szabadtéri ünnepek

Narancsháború és a színek fesztiválja: a leghíresebb szabadtéri ünnepek

Május elsejével hivatalosan is megkezdődik a szabadtéri mulatságok időszaka. A jó idő közeledtével a Noguchi utánajárt, melyek a leglátványosabb, legizgalmasabb, legviccesebb ünnepek, amiket legalább egyszer érdemes látnunk életünk során.

#1: A világ legszínesebb helye: a Holi fesztivál

Indiában a tavasz kezdetét a „színek fesztiváljával” ünneplik. Az öt napig tartó rendezvénysorozat legfontosabb és leglátványosabb eleme, amikor az utcákon a fesztiválozók színes porral szórják tele egymást a hindu templomok előtt. Bár a szokás Európába is elkezdett begyűrűzni, az igazi élményt mindenképp érdemes helyben megtapasztalni. Azonban ne feledd: a napszemüveg jó szolgálatot tehet.

#2: A legsárgább nap: a Király napja

Hollandiában nem a munka ünnepe, hanem a király napja jelenti a tavasz igazi szenzációját. Április 30-án az egész országban beindul a „narancssárga őrület” nem csak az utcákon, hanem a csatornákon is. A forgatagnak te is könnyen a részese lehetsz, csak kapj fel egy nemzeti színű parókát a helyi utcai árusoktól, akik minden évben flúgos jelmezek sorával várják az érdeklődőket.

#3: A leggyümölcsösebb csata: narancsháború

A narancs az olaszországi Ivera városában is fontos jelkép. Az évről évre megrendezett fesztivál gyökerei a középkorra vezethetők vissza, a lényege pedig egészen egyszerű: a résztvevők addig dobálják egymást narancsokkal, amíg szusszal és gyümölccsel bírják. Ha kedvet kaptál a csatához, szerezz be védőfelszerelést; csak az idei évben 147 sérültje volt a rendezvénynek.

#4: A legtöbb hot dog: Nathan hot dog evő versenye

Számos szokás kapcsolódik az amerikai függetlenség napjához, az egyik közülük a tradicionális Coney Island-i hot dog evő verseny. A legenda szerint az első rendezvényt 1916-ban tartották, de igazán komoly figyelmet az elmúlt évek ádáz küzdelmei hoztak a megmérettetésnek: a nyertesek igazi nemzeti hősökké váltak. Ha úgy érzed, te is kipróbálnád magad, a jelentkezés előtt mindenképp lesd el a tavalyi győztes, Joey Chestnut stratégiáját az Extrem Sports Channelen, aki 68 hot dog 10 perc alatti elfogyasztásával tartja a rekordot. Nathan hot dog evő versenyét hétköznaponként 18:50-től követheted nyomon.

#5: A legvizesebb Buddha: Songkran

Április közepén köszönt be az újév Thaiföldön, amit a helyiek hatalmas vizicsatával ünnepelnek meg. A hagyomány onnan ered, hogy ilyenkor kell kivinni a Buddha szobrokat a templomokból lemosni. Napjainkban a szakrális tradíciók helyett inkább a mulatság kerül a középpontba, ezért takarító szett helyet inkább váltás ruhát vigyél magaddal, szükséged lesz rá; néhány éve a világ legnagyobb utcai vizipisztoly csatája zajlott le a Songkaran során.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során