Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. November 13. 07:44, kedd | Bulvár
Forrás: infovárosok

Mi a közös John Travoltában és Richard Gere-ben? Mutatjuk! - VIDEÓVAL

Mi a közös John Travoltában és Richard Gere-ben? Mutatjuk! - VIDEÓVAL

10 dolog, amit eddig nem tudtál a 40 éves Grease című musicalről

Ki ne ismerné a „Summer Nights” vagy a „You’re The One That I Want” című dalokat? És ki ne látta volna az idén 40 éves Grease című filmmusicalt? De azt vajon tudod, hogy mi a közös John Travoltában és Richard Gere-ben, vagy miért nem használt mosdót Olivia Newton-John egy álló napig a forgatások alatt?

1. A kezdetek
A Grease eredeti verziója egy ötórás, 1971-es amatőr előadás volt Chicagoban, az átdolgozott darab 1972 februárjában debütált New Yorkban az Off-Broadway-en. A nagy sikerre való tekintettel néhány hónap múlva a produkció átköltözött a Broadway-re és 1980-ig összesen 3388 előadást ért meg.

2. A Grease és Richard Gere
A londoni premier sem váratott sokat magára, 1973-ban megérkezett a musical a West Endre is. Itt Danny Zukoként, élete első jelentősebb szerepében az akkor 24 éves Richard Gere mutatkozott be. A YouTube-on elérhető az 1973-as londoni előadás „Summer Nights” című dala, a felvételen Gere a korabeli technikának megfelelően zsinóros kézimikrofonba énekli az azóta kultikussá váló duettslágert partnerével.


3. Színpadról a vászonra
Az 1978-as film jócskán változtatott az alapmű eredeti történetén, néhány dal kimaradt, míg négy új sláger is született az alkotómunka során. Meglepő, de a Frankie Valli előadásában hallható főcímdal sem szerepelt az eredeti musicalben. A népszerű énekes engesztelésképpen kapta a számot, eredetileg a „Beauty School Dropout”-ot énekelte volna, de az ötvenes évek egyik legnépszerűbb sztárját, Frankie Avalont választották a Frenchy nevű karakter képzeletében megjelenő figura alakítására.

4. Burger Palace Boys vs. T-Birds
A John Travolta által életre keltett Danny Zuko bandája az alapműben Burger Palace Boys névre hallgatott, ez a filmben az autókra és autóversenyekre mutató T-Birdsre változott, a lányok bandája viszont maradt Pink Ladies.

5. Presley és Travolta
John Travolta a forgatás előtt hosszabb ideig játszotta Doddy szerepét a színpadi verzióban, ám erről mit sem tudott Allan Carr producer, aki tévénézés közben, egy filmsorozatban figyelt fel a fiatal színészre, és azonnal tudta, ő az ideális Danny Zuko. Korábban Henry Winklernek, a Paramount sztárjának szánták a karaktert, de ő nem vállalta, sőt az akkor már korosabb Elvis Presley is szóba került, de ezt a verziót elvetették, többek között az énekes „aputeste” miatt.



6. A mormon vallás és a Grease
Sandy szerepét a The Osmonds együttesből megismert Marie Osmond kapta volna, ám az énekesnő úgy érezte, mormon vallása tanaival nem összeférhető az a vadóc életérzés, ami a történet végén hatalmába keríti az amúgy naiv gimnazista lányt.

7. Olivia Newton-John és a pletykák
Olivia Newton-John vállalta el végül a női főszerepet, aki 29 éves volt a forgatás ideje alatt, több mint 10 évvel idősebb az általa megformált karakternél.

8. Szorult helyzet
Sandy ikonikus, szűk, fekete nadrágja egy igazi, korhű, ötvenes évekbeli darab, amit a Paramount raktárában találtak. Sajátos szabásának köszönhetően, illetve amiért szorult a zipzár, a nadrágot konkréten rávarrták Olivia Newton-Johnra. Mivel csak levágni lehetett róla a ruhadarabot, így az egész napos forgatás alatt inni sem mert, nehogy probléma legyen az öltözéssel.



9. Először a magyar mozikban
A filmet a magyarországi mozik először a húszéves évfordulón vetítették, bár televízióban már korábban is látható volt idehaza.

10. Kasszasiker
A film 40 év alatt közel négyszázmillió dollár bevételt hozott, így a Grease a filmtörténet egyik legnagyobb kasszasikere, amely legközelebb november 13-án 16:10-kor látható a Paramount Channel műsorán.

Címkék: film, grease

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára