Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Marad a bankadó és az egykulcsos adórendszer

Marad a bankadó és az egykulcsos adórendszer

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi adóváltoztatásokat. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az elmúlt időszak leggyakorlatiasabb adótörvényének nevezte a normaszöveget. A kormány javaslatára a családi adókedvezmény az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető lesz. A jövőben a házastársak közötti vagyonszerzés illetékmentes lesz.

A parlament egyebek mellett a jövő évre is fenntartotta a bankadót és jóváhagyta a sertés áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.Varga Mihály, közölte, hogy marad az egykulcsos adórendszer, ebben nem tervez változást a kormány.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozva a nemzetgazdasági tárca vezetője úgy fogalmazott: 2014 a kis keresetű családok adócsökkentésének éve lesz. A miniszter a jogszabály feketegazdaság elleni intézkedéseiről szólva a mezőgazdaság viszonyait rendező lépéseket, a dohánypiac, a trafikrendszer új szabályait emelte ki, és azt, hogy hatósági árat vezetnek be a pénztárgépeket az adóhivatallal összekötő szolgáltatásoknál.

Az adótörvény legfontosabb elemét kétségkívül a családi adókedvezmény kiterjesztése adja. Az intézkedés lényege, hogy azok a szülők, akik a gyermekek után járó kedvezményt jelenleg nem tudják teljes egészében igénybe venni, a következő évtől adójuk mellett a járulékaikat is csökkenthetik. A kedvezmény jelentette lehetséges adómegtakarítás így 16 százalékról a bruttó bér 33 százalékára növekszik.

Az adótörvény két fontos intézkedéssel is igyekszik átláthatóbbá tenni az egyik legfertőzöttebb ágazat, a mezőgazdaság viszonyait. Ezek egyike, hogy az élő és a félsertések forgalmi adója öt százalékra csökken. A megoldást – 2014. január elsejétől – elsősorban az áfacsalások visszaszorításáért vezetjük be. E cél szolgálja az is, hogy a gabona és az olajos magvak kereskedelménél 2018 végéig élnek majd a fordított áfafizetés előírásai, vagyis ezeknél a termékeknél továbbra is a vevőnek kell az áfát lerónia.

Az új típusú, online kasszák beüzemelése napjainkban is zajlik, úgy is mondhatjuk, az átállás időszakát éljük. A folyamat vállalkozások tömegét érinti, így minden felmerülő probléma megoldása nagy jelentőségű lehet. Az adótörvény pedig egy fontos felvetésre ad választ. Az érintettek tisztában lehetnek vele: ahhoz, hogy a folyamatos adatkapcsolat a kassza és az adóhivatal között fennálljon, külső piaci szereplőktől meg kell rendelni az ehhez szükséges szolgáltatást. A szolgáltatásért pedig fix havi díjat kell majd fizetni. A költségek kordában tartásáért az adótörvény kimondja: az adatkapcsolat díjának összegét hatósági ár határozza meg. Mégpedig úgy, hogy a hatósági árat az adópolitikáért felelős miniszter állapítja meg, a rendelkezések megtartását pedig a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság felügyeli majd. Az intézkedés az esetleges versenykorlátozó piaci jelenségeknek is elejét veheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk