Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 03. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lobbanékonnyá tesznek az erőszakos videójátékok

Lobbanékonnyá tesznek az erőszakos videójátékok

Bár a vizuális képességek és a gyors döntéshozatal fejlesztésében pozitív hatása van a videójátékoknak, viszont csökkenti az egyén kontrollálási képességét, vagyis lobbanékonnyá tesz – állítja egy új tanulmány, amelyről a Health Day számol be.

A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy az erőszakos videójátékok növelik az agresszivitást. „A vizsgálat az első a maga nemében, amely egyszerre kutatta és mutat rá a videójátékok jótékony és káros hatásaira” - mondta Craig Anderson, az Iowa Állami Egyetem kutatója.

A tanulmányban résztvevők egy része erőszakos játékot játszott, másik részük egy viszonylag nyugodtabbal, tízszer 50 percen keresztül, a tanulmány 11 hetes időtartama alatt. Összehasonlítva a két játék résztvevőit megállapították, hogy az erőszakos játékot játszó gyerekeknek javult a vizuális képességük, viszont jelentős mértékben csökkent az önkontrolljuk.

Egy másik kísérleti vizsgálatban a kutatók 422 ember televíziónézési és videójátékozási szokásait vizsgálták. Azt találták, hogy összességében mindkét területről érkező erőszakos cselekmények rontották az egyén figyelemkoncentrációjának képességét. Az agressziót és az ellenséges viselkedést viszont inkább csak az erőszakos videójátékok váltották ki.

Általában mind a televízió, mind a videójáték növeli a gyors reakcióképességet, mivel a képernyőn gyorsan változnak a jelenetek és a hanghatások, viszont a videójátékok értelemszerűen inkább javítják ezt a képességet, hiszen annak a gyerek tevékeny résztvevője, rajta is múlik a játék kimenetele.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.