Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Január 14. 13:17, kedd | Belföld
Forrás: MNO

Létrejött a balliberális ellenzéki szövetség

Létrejött a balliberális ellenzéki szövetség

Létrejött a balliberális ellenzéki összefogás, amelyben részt vesz az MSZP, az Együtt–PM, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció és a Liberálisok. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke lesz a miniszterelnök-jelölt – jelentette be Gyurcsány. A lista első öt helyén szerepel Gyurcsány, Bajnai és Fodor Gábor is.

Kompromisszumokról, áldozatvállalásról beszélt a bejelentéskor Mesterházy Attila MSZP-elnök, majd hosszasan szólt az európai bérekről, jogállami válságról, konstrukcióról, közös hitről, programharmonizációról, közös cselekvésről. Bizonyítani akarja a választóknak, hogy európai, biztonságos, igazságos, jogállami országot akar teremteni.

– A mai nap véglegessé tettük a konstrukciót. (…) Korrekt, tisztességes, mindenki által támogatott megoldás született. (…) Több szervezettel tárgyaltunk, csak a szocdemekkel nem. Világos helyzetet akarunk teremteni a szavazók számára, hogy pontosan tudják azt, hogy ki az a jelölt, aki a mi céljainkat képviseli. Fontos kiemelni, hogy minden szervezetnek egy célja van: a kormányváltás – mondta Mesterházy.

MSZP-Együtt-DK: 71:22:13

Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor, Szabó Tímea áll a közös lista első öt helyén. A következő tíz helyen szocialista politikusok kapnak helyet. Az Együtt-PM a 16. és a 36. helyet kapta meg, majd még öt pozíciót a negyvenedik és a hatvanadik között. A DK Gyurcsány Ferencen kívül öt politikust nevezhet meg az első hatvanból.

Hetvenegy egyéni választókerületben az MSZP, huszonkét körzetben az Együtt-PM, tizenháromban a Demokratikus Koalíció állít jelöltet az idei parlamenti választáson a baloldali ellenzéki pártok megállapodása alapján. Bajnaiék 9, a szocialisták 4 helyet adtak át Gyurcsánynak. A DK állíthat jelöltet Budapest belvárosában (itt Juhász Péter társelnök lett volna az Együtt-PM jelöltje), a VI-VII. és a XII. kerületben, valamint Kalocsán, Mohácson, Sárbogárdon, Győrben, Berettyóújfaluban, Esztergomban, Szigetszentmiklóson, Kaposváron, Vásárosnaményban és Keszthelyen.

Bajnai: Ez lehetővé teszi a kormányváltást

Amikor visszatértem a politika színpadára, akkor is azt hangsúlyoztam, hogy csak összefogással lehet leváltani az Orbán-kormányt – mondta Bajnai Gordon. Az Együtt–PM Szövetség vezetője hozzátette, hogy munkatársaival másfél éve ezen dolgozik, de most már az utolsó pillanatban voltak ahhoz, hogy a célt megvalósítsák. Nehéz politikai, szervezeti és elvi vitákon vannak túl az összefogás szereplői, ez pedig lehetővé teszi a kormányváltást – zárta beszédét a volt miniszterelnök.

Nagy erényekről beszélt Gyurcsány

Jó megállapodást kötöttünk, amelyet jó szívvel lehet vállalni, amiért teljes erővel lehet dolgozni – kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke úgy fogalmazott: ez nem három párt megállapodása, hanem a széles és sokszínű demokratikus ellenzéké. Gyurcsány azt mondta: a megállapodás nagy erénye, hogy csatlakozni tudott a Liberális párt. Hozzátette: örül neki, hogy Kuncze Gábor egykori SZDSZ-elnök egyéniben elindul „a mi jelöltünkként és a DK tagjaként fog működni”. Mesterházy Attila kiváló vezetője lesz ennek a listának, ő lesz a kampány arca, a miniszterelnök-jelölt – közölte a DK elnöke.

Gyurcsány nem kér bocsánatot 2006-ért

Vitánk nem a múltról, hanem a jövőről szól – mondta. A DK elnök jelezte, hogy véleménykülönbségeik ellenére az összefogás valamennyi szereplője, igazodik a közös állásponthoz, és fegyelmezetten a közös többség ajánlatát kínálja majd a választóknak. Nem tesszük az összes terhet a miniszterelnök-jelölt vállára, ezért kemény kampányba kezdünk, mintha önállóan indulnánk, mondta Gyurcsány.

Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy bocsánatot kérne-e a 2006-os rendőrattak áldozataitól. A kettős állampolgárságról viszont úgy fogalmazott: tiszteletben tartja az MSZP álláspontját a kérdésben, amelyben eltér a véleményük, az Együtt–PM szövetség álláspontjával együtt ők többséggel rendelkeznek „ezért a kampányban nem nyitjuk ki ezt a kérdést”.

„Okos enged...”

Bajnai kérdésre válaszolva azt mondta, részt vesz az összefogásban, nem vonja ki magát. Nem titkolta, voltak viták Gyurcsány listára kerülése körül, de nem mentek el a személyeskedésig, mint érzékeltette. „Úgy döntöttünk, az okos enged”, fogalmazott, de az ismert szólást nem fejezte be. Mesterházy elmondta, az öt első helyen a jelölőszervezet vezetői szerepelnek majd, tehát az Index által előzetesen kiszivárogtatott lista.

Erről nem beszélt Jávor

Jávor Benedek (PM-társelnök) nehéznek nevezte a lezárult tárgyalásokat, a kormányváltást alapvető célnak nevezte minden más cél esetleges megvalósulása előtt. Szidalmazta a választási rendszert, szerinte nem teszi lehetővé, hogy a sokszínű baloldali paletta legyőzze a kormányoldalt.

A korábbi kritikáit fenntartja, ami a 2002–2010 közötti kormányzás részleteit illeti a kétharmadhoz vezető úton, de részleteket nem említett erről. A létező kormányt csak a létező ellenzék tudja leváltani – fogalmazott Jávor, aki szerint tanulni kell mindabból, ami Orbán Viktor kétharmadát eredményezte.

Gyurcsánnyal, Kuncze Gáborral, Fodor Gáborral hogyan lesz korszakváltás? Hangzott a kérdés Bajnai Gordonhoz a Hír TV tudósítójától. A volt kormányfő azt mondta, először el kell távolítani az Orbán-kormányt. Az Együtt–PM feladata, hogy a korszakváltás garanciáját érvényre juttassa. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a választók tömegei elutasítanak egy olyan listát, amin Gyurcsány szerepel, holott előzőleg még jelezték, egy kérdésre lehetőség van.

Ilyen forgatókönyv is volt

Korábban az Index számolt be a Mesterházy-Bajnai-Gyurcsány-Fodor-Szabó Tímea sorrendről. Mint kedd délelőtt megírtuk, a választók jelentős része nem szavazna egy Gyurcsány Ferenc nevét is tartalmazó listára. Korábban létezett olyan forgatókönyv is, amely szerint Bajnai végül nem ült volna be a parlamentbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket