Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Május 27. 07:11, vasárnap | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Letartóztatták a pápa inasát

Letartóztatták a pápa inasát

A Vatikán szűkszavúan, az olasz sajtó annál bővebben kommentálta, hogy pénteken letartóztatták Paolo Gabrielét, XVI. Benedek személyi inasát.

Vatikán Állam falain belül, a vatikáni csendőrség fogdájában őrzik a 46 éves Paolo Gabrielét, vatikáni állampolgárt, akinek a Vatikán területén levő lakásában is házkutatást tartottak. Olasz sajtóértesülések szerint Gabrielét már kihallgatták és megbízói, társai nevét kérték tőle. Az újságok lehetetlennek tartják, hogy Gabriele egyedül juttatta volna ki a Vatikánból az olasz sajtó által megszerzett titkos dokumentumokat. A sajtó arra emlékeztetett, hogy az utóbbi hónapokban Mária fedőnévvel nyilatkozó "beépített ember" azt mondta magáról, a szentszéki államtitkárságon dolgozik és nincsen egyedül.

A La Stampa című napilap vatikáni blogja úgy tudja, Gabrielére akkor terelődött a gyanú, amikor észrevették, hogy "túl bizalmas" dokumentumok tűntek el, amelyek csakis a pápai lakosztályból juthattak ki. Gabriele tagadta, hogy pénzért adta el magát. "Akkor viszont valaki más irányította"- írta a La Stampa.

A hatósági vizsgálatot Nicola Picardi, Vatikán Állam főügyésze vezeti Domenico Gianival, a vatikáni csendőrség parancsnokával.

Az olasz sajtó megjegyezte, hogy évszázadok óta ez az első alkalom, hogy a Vatikán területén elfogott személy nem rögtön olasz börtönbe került, ahogyan például 1981-ben a terrorista Ali Agcával történt.

Az olasz újságok részletesen bemutatják az eddig csendben dolgozó és alig ismert, de annál jelentősebb munkát végző Gabrielét. 2006 óta volt XVI. Benedek személyi inasa: ő volt az, aki "még pizsamában is látta a pápát". Reggel elsőként köszöntötte, este utolsóként búcsúzott. A pápai lakosztály minden ajtajához, szekrényéhez, fiókjához volt kulcsa- írták az újságok.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint XVI. Benedek fájdalommal fogadta a hírt. Gabriele gyóntatója szerint a komornyik soha nem árulta volna el az egyházfőt.

A Vatikánon belüli "játszma még csak most kezdődött el" - írta a Corriere della Sera című napilapban Alberto Melloni egyháztörténész. Melloni úgy fogalmazott, a "tévelygés még soha nem volt ekkora szintű a katolikus egyházban". A 20. században is zajlott vatikáni hatalmi harc, de "most ennél többről van szó: működésképtelenné vált a rendszer. Bosszúorgia folyik, amely azonban kicsúszott a személyes hasznot remélő karmester kezéből...".

Vittorio Messori katolikus író a hírügynökségeknek azt mondta, hogy a Kúria mindig is "viperafészek" volt, de korábban a Szentszék a világ leghatékonyabban működő államszervezete volt. Most a Vatikánt válogatott diplomaták helyett a "középszerűség" uralja.

A La Repubblica úgy értesült, hogy Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár kész benyújtani lemondását. A napilap szerint az "ármány és intrika" hátterében XVI. Benedek delegitimizációjának szándéka áll. A La Repubblica szerint a Vatikánban is elérkezett a "glasznoszty" ideje.

A Libero című napilap "áldozati báránynak " tartja az inast. A Vatileaks dokumentumait közzétevő Gianluigi Nuzzi újságíró a Liberóban hangsúlyozta, hogy a "Szentszék nem állíthatja meg az igazság keresését". A Radikális Párt jogi védelmet ajánlott fel a komornyiknak.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése