Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 12. 12:22, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Lesz-e még nyugdíj 2030-ban?

Lesz-e még nyugdíj 2030-ban?

A következő évtizedek egyik legfontosabb kérdése lesz Magyarországon, hogy képesek leszünk-e nyugdíjat fizetni az idősebb generációnak.

A megtakarításokat tekintve egyáltalán nem rózsás a helyzet, a kormány az idén terjeszti be az új nyugdíjtörvényt, míg egy elemzés hosszú időre rögzítené a nyugdíjjárulék mértékét.

Továbbra is az egyik legfontosabb társadalmi kérdés, hogy vajon lesz-e elég forrás a jövő idős embereinek az ellátására. A mostani helyzetet egyfelől érdemes nézni a nyugdíjrendszer, míg másfelől a megtakarítások oldaláról. Az utóbbi kapcsán mindenképpen figyelmeztető kell legyen az a Cofidis-felmérés, miszerint a magyarok felének megtakarításra már nem jut. Az „igazán jómódúak” köre igen szűk, mindössze 3 százalékra tehető.

Mindezt alátámasztja, hogy az OTP felmérése szerint a lakosság 52 százaléka nem rendelkezik tartalékkal, míg 63 százaléknak nincsen három hónapnál hosszabb időre szóló megtakarítása. A megtakarítással rendelkezők 40 százalékának félmillió forintnál kevesebb, míg 3 százalékának van 5 millió forintnál több pénze. Jól látszik, hogy ezen adatok alapján a jövő nyugdíjasai nem építhetnek erre az alapra.

Rugalmas korhatár jöhet

Mint ismert, a kormány az idén készíti el a nyugdíjtörvényt, a jövőbeli variációk kapcsán még viták vannak a kabineten belül. Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott lapunknak korábban azt mondta, hogy a törvény kidolgozása során a Századvég által készített dokumentum az egyik fő anyag, valamint a tavalyi szociális konzultáció eredményei is fontos kiindulási alapnak számítanak.

A Viszkievicz András által készített műhelytanulmány szerint jelentős előrelépés lenne, ha a döntéshozók hosszú időre rögzítenék a nyugdíjjárulék mértékét, illetve mérlegelnék a rugalmas korhatár bevezetését. A nyugdíjrendszer kiegyensúlyozásának fő eszköze ezek után a névleges kamatláb és a nyugdíjak indexálása maradna. A tanulmány készítője úgy látja, a svéd gyakorlat lemásolása nem célravezető.

Jelentős visszaélésekre bukkantak

A rosszabb költségvetési pozíció, valamint a magasabb államadósság miatt Magyarországon szükséges lehet a kiigazítások aktuális nyugdíjasokra való nagyobb terhelése, ekkor viszont a nyugdíjak szintje a svédnél nagyobb változékonyságot mutathat. A nyugdíjszint nagyobb ingadozásai pedig komolyan felvetik a garantált alapnyugdíj bevezetésének igényét − olvasható a tanulmányban.

Mint ismert, a korábbi magán-nyugdíjpénztári rendszer visszásságaira a múlt héten derült fény. Többek között az egyik magánnyugdíjpénztárnál a válság idején, amikor a pénztártagok pénze elolvadt, 55 millió forint bónuszt fizettek ki teljesen törvénysértő módon – mondta Selmeczi. Továbbá találtak olyan pénztárat, amelynél 2009-ben másfélszeres, 2010-ben pedig háromszoros emelésben részesültek a dolgozók az országos átlaghoz képest.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.