Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 20. 13:59, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Kartellbírság - Az OTP bírósághoz fordul, az Erste vizsgálja a jogi lehetőségeket

Kartellbírság - Az OTP bírósághoz fordul, az Erste vizsgálja a jogi lehetőségeket

Az OTP Bank bírósághoz fordul a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsának elmarasztaló határozata miatt; az Erste Bank Hungary Zrt. jelenleg vizsgálja az ügyet, és később dönt a jogi lépésekről.

Az OTP Bank nem követte el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa által terhére rótt cselekményeket, a határozatban megfogalmazott megállapításokat megalapozatlannak tartja, ezért a bírósághoz fordul - közölte a pénzintézet az MTI érdeklődésére szerdán.
A GVH tizenegy pénzintézettel szemben a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9,488 milliárd forint összegű bírságot szabott ki. A GVH szerint 2011. szeptembere és 2012. januárja között a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében, a hitelkiváltó kölcsönök nyújtásának korlátozásával követtek el jogsértést a bankok úgy, hogy összehangolták stratégiájukat, és ennek során üzleti titoknak minősülő információkat is megosztottak egymással. Az OTP-t 3,922 milliárd, az Erstét 1,725 milliárd forintos bírsággal sújtotta a hatóság.
Az OTP Bank szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint semmilyen módon nem hangolta össze stratégiáját más pénzintézetekkel a fix árfolyamú végtörlesztések korlátozása érdekében, a végtörlesztésre vonatkozó döntései a piaci racionalitáson alapultak. Mint írták, nyilvánosan hozzáférhető információkat és belső üzleti számításokat mérlegelve születtek az üzletileg ésszerű lépések.
"A bank nem követett el versenyjogsértést a vizsgálatban érintett forinthitelek üzleti paramétereinek meghatározásakor, ezért a GVH döntése miatt a határozat felülvizsgálatát kezdeményezi a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnál" - fogalmaz a bank közleménye. Kiemelték: a bank jogkövető magatartást tanúsított, a vonatkozó törvényi előírásokat maradéktalanul betartotta.
A közlemény szerint a végtörlesztéshez kapcsolódóan új hitelkiváltó terméket vezettek be, és mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig elérhetőek legyenek a forinthitelek a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez.
Az OTP személyi és tárgyi kapacitásainak határáig elmenve, meghosszabbított nyitva tartással, erőforrásainak átcsoportosításával biztosította a hitelkiváltás lehetőségét ügyfelei számára, ennek következtében nem maradt olyan megalapozott hiteligény, amit nem elégítettek ki - közölték. A hitelkiváltó konstrukciónak is köszönhetően az OTP Bank forinthitel állománya a vizsgált időszakban lényegesen megnövekedett, ez önmagában is cáfolja a GVH által vélelmezett versenykorlátozó tevékenységet.
Az OTP Bank a kiszabott bírságot a törvényi előírásoknak megfelelően befizeti, ugyanakkor a bírság összegét is aránytalanul magasnak és diszkriminatívnak tartja, ugyanis a GVH a bankokra kiszabott bírság több mint 40 százalékát rótta ki rá, miközben a bank részesedése a devizaalapú hitelezésből nem éri el a 20 százalékot - olvasható a közleményben.
Az Erste Bank az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy jelenleg vizsgálják a versenyhivatal döntésével kapcsolatos, közel 100 oldalas határozatot, az esetleges jogi lépésekről később döntenek. Közölték, hogy fenntartják az eljárás során végig képviselt álláspontjukat, miszerint az Erste a végtörlesztés kapcsán nem hangolta össze a stratégiáját a többi érintett bankkal, nem osztott meg üzleti titkokat, és semmilyen átfogó tervben nem állapodott meg a többi bankkal.

Címkék: Kartellbírság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk