Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 11. 13:22, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb magyar felfedezés: megoldódhat a cukorbetegek problémája?

Újabb magyar felfedezés: megoldódhat a cukorbetegek problémája?

Egy kóros aminosav épül be a jelátviteli fehérjékbe, ezért jellemzi inzulinrezisztencia a kettes típusú (szerzett, időskori) cukorbetegséget.

Jelentette ki Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem professzora a köztévében. A megfigyelést egyelőre nem publikálták, csak szabadalmaztatták.

A pécsi egyetemen rájöttek arra, mi okozza az inzulinrezisztenciát az 'időskori' cukorbetegeknél. Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem professzora elmondta: az inzulin hatására egy jel indul el a sejten belül, ez hozza létre az anyagcsere-, vagyis a vércukorcsökkentő, az értágító, illetve a sejtoszlást serkentő hatást. A jel hatására egy lyuk keletkezik a sejt membránjában, ezen keresztül a cukor beáramlik a vérből a sejtbe, így szabályozza az inzulin a cukrot a vérben.

Más hormonokra, így betegségekre is érvényes ez a jelátviteli mechanizmus – tette hozzá a szakember. Megfigyelték, hogy van egy anyagcsere-tünetegyüttes (metabolikus szindróma), melyben együtt van jelen a magas vérnyomás, az elhízás, az anyagcsere, és a zsíranyagcsere zavara. Furcsállották, hogy jön a vérnyomás-szabályozás az anyagcseréhez. Mióta azonban tudjuk, hogy az inzulin hatástalansága az érfalakban is bekövetkezik (nem tágítja az ereket, így nem csökkenti a vérnyomást), közvetlen a kapcsolat az anyagcserezavar és a vérnyomás-emelkedés között – magyarázta a professzor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szív-érrendszeri halálozás a leggyakoribb Magyarországon, és annak a hátterében álló legfontosabb kockázati tényező az az anyagcsere-tünetegyüttes. Beszélt arról is, hogy az aminosav szerepéről az elméleti vizsgálatok csak részét végezték el, ezt követhetik a humán vizsgálatok.

Becslése szerint ha minden jól megy, 5-10 év szükséges ahhoz, hogy a mindennapi gyakorlatban is hasznosuljon a felfedezésük, a betegek ebből profitáljanak.
Arra a kérdésre, hogy miben hoz többet a felfedezésre épülő majdani terápia, azt válaszolta: az szerinte különösen a megelőzésben lesz hatékony, ez azonban egyelőre csak spekuláció. Kiemelte: Magyarországon ma jelenleg egy-másfél millió ember van abban az állapotban, ami a cukorbetegséget megelőzi. Lehetséges, hogy a terápiával meg lehet előzni, vagy el lehet tolni a cukorbetegség kialakulását – hangsúlyozta a professzor a köztévében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt