Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Február 11. 07:36, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - Meg kell állítani a menekülteket a görög-macedón határon

Illegális bevándorlás - Meg kell állítani a menekülteket a görög-macedón határon

A többi országgal együttműködve kell megpróbálni megállítani a menekülteket a görög-macedón határon - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Kurier című osztrák lapnak szerdán.

A tárcavezető szerint mindezt Ausztriának nem a nemzeti intézkedések helyett, hanem a saját lépéseivel összhangban kell véghezvinnie. Kijelentette: a belső határok nélküli Európa csak jó külső határokkal működik, azonban szerinte ez a feltétel a görög-török határszakaszon jelenleg nem teljesül.

Sebastian Kurz az interjúban arról is beszélt, hogy az elmúlt évben Macedóniával megbeszélések folytak arról, hogy osztrák katonák és rendőrök segítsenek a határvédelemben, azonban Európa ekkor még nem mutatkozott késznek, hogy megállítsa a menekültek áradatát. "Most viszont már nemcsak Ausztria áll készen arra, hogy katonákat és rendőröket küldjön. A szlovén és horvát kollégámmal folytatott megbeszélésekből úgy vettem ki, hogy ők is hajlandóak erre - Magyarország pedig máris ezt teszi" - hangsúlyozta a miniszter.

Kurz arról is beszélt, hogy ő már korábban is figyelmeztetett, hogy a menekültekkel szembeni nagy nyitottság nem helyes út, továbbá az sem, hogy a Görögországon keresztül érkezők gyors továbbküldését uniós forrásokból támogatják. Kijelentette: a menekültek által preferált célországok már túlterheltek.

Az osztrák belügyminisztérium tervei szerint mintegy ötvenezer, vagyis évente 12 500 menekültet toloncolnak ki Ausztriából 2019-ig. Január végén arról is döntött az osztrák kormány, hogy idén legfeljebb 37 500 menedékkérőt engednek be az országba, 2019-ig pedig összesen mintegy 130 ezer lehet a számuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.