Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 19. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hivatalosan is elfogadhatatlan a „bazális” implantátumok hazai alkalmazása

Hivatalosan is elfogadhatatlan a „bazális” implantátumok hazai alkalmazása

Szakmailag elfogadhatatlan a „bazális” fogászati implantátumok alkalmazása - mondja ki állásfoglalásában a Szakmai Kollégium Fog és Szájbetegségek Tagozata és Tanácsa. A szakma határozott fellépésre azért volt szükség, mert a szabályozás kiskapuit kihasználva tömegesen alkalmazták a hibás módszert. A döntés eredményeként a bazális implantációt hamarosan sem hirdetni sem alkalmazni nem lehet.

„A „bazális” implantátumok szakmai háttere és tudományos dokumentációja is sok szempontból nem mondható hitelesnek”- olvasható a hivatalos szakmai állásfoglalásban, mely arra is kitér, hogy nincsenek objektív és elfogulatlan vizsgálati eredmények, melyek alátámasztanák a gyártó és a forgalmazók által hangoztatott előnyöket. A Szakmai Kollégium arra is rávilágít, hogy a „bazális” fogászati implantátumok nem felelnek meg a korszerű, modern implantológia alapelveinek.

A módszert Nyugat-Európában sehol nem alkalmazzák, mert nem felel meg a legelemibb szakmai szabályoknak sem. Hazánkban a szakma tiltakozása ellenére, a szabályozás hiányosságai miatt terjedhetett el. Ehhez hozzájárult a fogorvosok egy részének tájékozatlansága a bazális implantátumokkal kapcsolatban, valamint az alacsony ár – melyért később súlyos árat fizetnek a betegek.

„A legnagyobb problémát az jelenti ezeknél az eseteknél, hogy a beültetett implantátum körül teljesen felszívódik a csont. A nagyon vékony, keskeny állcsontba beerőltetett rendszereknél a terhelés következtében a még meglévő, rendelkezésre álló csont is megsemmisül. Így az elvégzett beavatkozás pont az ellen hat, amelyen eredetileg segíteni kellene”- hívja fel a figyelmet Czinkóczky Béla, szájsebész.

Azzal, hogy a Szakmai Kollégium szakmailag elfogadhatatlannak nyilvánította a „bazális” implantátumok alkalmazását, megvalósulhat a hazai implantológus szakma törekvése, hogy a páciensek ne találkozhassanak a rendelőkben az ilyen típusú rendszerekkel. Azonban ez időbe telik.

Ma még tele van az internet bazális implantációt népszerűsítő hirdetésekkel és weboldalakkal, ezért amíg a magyarországi forgalmazhatóság hivatalosan is megszűnik, fontos, hogy a lakosság értesüljön a módszer betiltásáról.

„Amikor valaki fogászati implantatum mellett dönt, kérdezze meg a fogorvosát az általa alkalmazott technológiáról és mondjon nemet a bazális implantátumra” – tanácsolaja Czinkóczky Béla.

Miért fontos a szakma hivatalos állásfoglalása?

A Szakmai Kollégium egységes véleményének közlését megelőzően már született szakmai állásfoglalás az Implantológiai Társaság és az Országos Szakfelügyelő főorvos részéről, amelyet a Kollégium is elismer. A néhány hónappal ezelőtt kiadott állásfoglalás kimondta, hogy a „bazális” implantátumrendszer alkalmazása a szakma szabályai szerinti gyógyítás alapelveivel ellentétes, szakmai hibának minősül. Ez a korábbi nyilatkozat azonban nem bizonyult elegendőnek az ilyen típusú implantátumok alkalmazásának megakadályozásához, ezért volt szükség határozottabb lépésre.

„Eddig az is súlyosbította a „bazális” implantátumok körüli problémákat, hogy a Szakmai Kollégium hivatalos állásfoglalásának megjelenéséig, tudományosan teljesen megalapozatlan, és hibás következtetéseket tartalmazó, anatómiai ismeretek teljes hiányáról árulkodó ajánlások sorozatát tartalmazó „szakcikkek” jelenhettek meg szaklapokban, amelyek az említett módszert népszerűsítették”- mondja Czinkóczky Béla szájsebész, fogszakorvos - az elrontott-, és speciális implantációs esetek szakértője.

A Szakmai Kollégium nyilvános állásfoglalása viszont az eddig fennállt visszás helyzetet is megszűnteti, hiszen rövid időn belül várhatóan legálisan sem hirdetni, sem használni nem lehet ezeket az implantátumokat. A problémát eddig az okozta, hogy a fogászati implantátumok hazai engedélyeztetésének szabályozása körüli hiányosságok és néhány szakember nem megfelelő informáltsága miatt, gyanútlan páciensek ezrei találkozhattak az elavult és szakmai körökben nem támogatott eljárással. Az ilyen típusú implantátumot kapott betegek pedig, később komoly árat fizethetnek az elhibázott implantációs eljárás alkalmazása miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk