Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Július 11. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hatékonyak vagy károsak a sztatinok?

Hatékonyak vagy károsak a sztatinok?

A szív-és érrendszeri betegségek kezelésére, illetve megelőzésére egyre gyakrabban szednek sztatinokat. Hol annak egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, hol mellékhatásairól látnak a szakértői vélemények napvilágot. Az SFGate ezúttal összegezte az előnyöket és a hátrányokat.

A magas koleszterinszint, valamint a szívinfarktus és a stroke kockázata közötti kapcsolat régóta ismert és bizonyított. A sztatinok felfedezése óta azonban a gyógyszer nemcsak hogy csökkenti a koleszterinszintet, mint más hasonló hatóanyagú gyógyszerek, de ezekhez képest a szervezet jobban is tolerálja őket.

Tanulmányok azt mutatták ki, hogy a sztatinok életmentőek voltak azok számára, akik már átestek egy szívrohamon és ezt követően kezdték el szedni a gyógyszert, megelőzte ugyanis a további kardiovaszkuláris problémákat.

Ugyanakkor mint bármilyen gyógyszer, a sztatinok is okozhatnak nem kívánt mellékhatásokat. Izomfájdalmat, nyomásérzékenységet, izomgyengeséget okozhat a betegek 12-20 százalékánál. Mintegy 2 százalékuknál cukorbetegség alakulhat ki, valamint fejfájás, alvászavar, hányinger, hasi görcsök vagy puffadás.

A sztatinok szedése mellett ugyanakkor fontos, hogy az illető megfelelő, zsírszegény, egészséges étrendet folytasson, rendszeresen mozogjon, ezzel csökkentheti a mellékhatások kockázatát. A gyógyszer felírásakor és szedésekor tehát mindig a jótékony hatásokat és a lehetséges mellékhatásokat együttesen kell figyelembe venni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.