Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2015. Március 13. 12:00, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Görög adósság - Juncker teljes mértékben kizárja a kudarc lehetőségét

Görög adósság - Juncker teljes mértékben kizárja a kudarc lehetőségét

Teljes mértében kizárta pénteken tett nyilatkozatában a kudarc lehetőségét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Görögországgal folytatott tárgyalásokon.

"Ez nem a megosztottság, hanem az egység ideje" - jelentette ki a luxemburgi politikus, emlékeztetve arra, hogy ő maga személyesen és a bizottság is igyekszik segíteni, de a brüsszeli testület nem főszereplője a történetnek; minden szükséges döntést az eurózóna tagállamainak, és pénzügyminisztereiknek kell meghozniuk az eurócsoport tanácskozásainak keretein belül.
A Juncker és Ciprasz egyeztetései előtt tartott rövid sajtótájékoztatón a görög kormányfő derűlátó volt, mint mondta, azért, mert tudja, hogy Görögország barátaival, elkötelezett európaiakkal tárgyal. "Bízom abban, hogy megvan a politikai akarat, és ha az megvan, akkor minden lehetséges" - hangoztatta Alekszisz Ciprasz.
Ciprasz a Junckerrel való találkozó előtt, reggel Martin Schulzcal, az Európai Parlament német, szociáldemokrata elnökével is tárgyalt, s kijelentette, hogy a rövid távú problémák és a kompromisszumkeresés után most már itt az ideje a jövőről beszélni.
"Ahol a fiatalok 60 százaléka munkanélküli, ott nincs jövő" - húzta alá Ciprasz, örömét fejezve ki, hogy szerinte végre arról lehet beszélni, ami a probléma lényege, a jövőre vonatkozó növekedési tervekről és az ahhoz szükséges lépésekről.
A radikális baloldali görög kormányfő elfogadhatatlannak nevezte a jelenlegi görögországi helyzetet, az ifjúsági munkanélküliséget, és a "humanitárius válságot, amelyet az elmúlt évek recessziós politikája okozott".
A többi tagállammal való esetleges súrlódásokról Ciprasz megjegyezte: nincs görög probléma, európai probléma van, és mivel kormánya európapárti, minden nézeteltérést rendezni fognak.
Martin Schulz, az EP német, szociáldemokrata elnöke hangsúlyozta, hogy Athénnak nem az EP-vel kell megoldást találnia, hanem az eurózóna többi tagállamával és a hitelező intézményekkel, a görög miniszterelnökkel pedig alapvetően a görög mentőcsomag és a hozzá kapcsolódó reformprogram négy hónapos meghosszabbítása utáni teendőkről beszéltek elsősorban.
Schulz emlékeztetett, hogy az unió hétéves keretköltségvetésében 6 milliárd euró áll rendelkezésre kifejezetten az ifjúsági munkanélküliség csökkentésére, az EP pedig azt szorgalmazta, hogy ezt a pénzt a ciklus minél korábbi szakaszában fel lehessen használni.
Schulz tudatta azt is, kapcsolatban maradnak mind az Európai Bizottsággal, mind Athénnal annak érdekében, hogy a görögországi "szociális dráma" megoldására növekedési tervet lehessen kidolgozni külön Görögország számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni