Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Június 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Giró-Szász: nem hagyjuk, hogy az önkormányzatok likviditási problémákkal küzdjenek

Giró-Szász: nem hagyjuk, hogy az önkormányzatok likviditási problémákkal küzdjenek

A kormány egy szemléletváltással átalakította az államigazgatás szervezetét, mert az állampolgárokat hatékonyan kiszolgálni tudó szervezetre van szükség - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő azon a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, milliárdos támogatást nyújt a kormány a bajba jutott és segítséget kérő önkormányzatoknak. Az 1345 pályázó önkormányzat mintegy 9,8 milliárd forint támogatásban részesül.

A kormányszóvivő leszögezte, mára világosság vált, hogy sem a nagy, sem a kisméretű önkormányzatok nem tudnak a feladataiknak eleget tenni, ezért mint fogalmazott, a kormány nem hagyja, hogy az önkormányzatok likviditási problémákkal küzdjenek.

A mostani milliárdos önkormányzati támogatás részleteit Tállai András önkormányzati államtitkár ismertette. Mint mondta, az első, április 30-i határidőig 1345 önkormányzati pályázat érkezett be, s kivétel nélkül mindegyik támogatásban részesül.

Az elosztás alapjáról Tállai elmondta, a legfontosabb, hogy az önkormányzat kötelező feladatait kell támogatni. 'Megvizsgáltuk, hogy ki van adósságrendezési eljárás alatt. Ezentúl a bíráló testület úgy döntött, hogy lehetőség szerint minden településnek fog juttatni ebből a kiegészítő támogatásból' - ismertette. Ezenkívül a bíráló bizottság figyelembe vette a település nagyságát és egyedi körülményeit, mint például a helyi adójának mértékét. Az is szempont volt, hogy a válság hatására mennyi volt az egyes önkormányzatok adóbevételi kiesése.

Az 1345 önkormányzat összesen 9,8 milliárd forint támogatásban részesül - ismertette Tállai. A legkisebb támogatási összeg 249 ezer, a legnagyobb 201 millió forint, amelyet Szombathely kapott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket