Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 21. 11:58, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Garázdaság miatt felfüggesztett börtönt kapott a szegedi közgyűlés jobbikos tagja

Garázdaság miatt felfüggesztett börtönt kapott a szegedi közgyűlés jobbikos tagja

Jogerősen tíz hónap, egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék csütörtökön Keresztúri Farkas Csabát, a szegedi közgyűlésnek a Jobbik listájáról mandátumot szerzett tagját.

A bíróság társtettesként, folytatólagosan, nyilvános rendezvényen, csoportosan elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek a politikust.
A helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló törvény alapján a politikus képviselői megbízatása megszűnik, mivel szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték.
Az eset 2011. november 25-én, a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában történt, ahol jogászbált tartottak. A képviselő a rendezvényen ittasan közeledett az ügy két másik vádlottjának, egy testvérpárnak a húgához, még a női mosdóba is bement utána. A biztonsági őrök tessékelték ki onnan. Az első tettlegesség ezután történt a lány egyik bátyja és a képviselő között, az összetűzést a politikus kezdeményezte.
Hajnalban a képviselő ismét megpróbált beszélgetésbe elegyedni a lánnyal, akit a másik bátyja próbált megvédeni, de a politikus meglökte őt. Dulakodás alakult ki köztük, amelynek a biztonsági szolgálat vetett véget.
Az inzultusok az épület előtt is folytatódtak, a kezdeményező ott is a képviselő volt.
Keresztúri Farkas Csaba kezdetben tagadta a bűncselekmény elkövetését, az elsőfokú eljárás során azonban már elismerte bűnösségét, azzal, hogy nem emlékszik a történtekre, de bocsánatot kért az érintettektől.
Az ügy másod- és harmadrendű vádlottját próbára bocsátotta az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság. Esetükben a döntés már akkor jogerőre emelkedett.
A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék az ügyészi fellebbezésnek helyt adva súlyosbította a vádlottra első fokon kiszabott négy hónapos börtönbüntetést. Szabó András tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette, egyebek mellett azért emelték meg hat hónappal a szabadságvesztés időtartamát, mert a vádlott erkölcsileg elítélendő okból követte el a bűncselekményt.
Ádám Sándor ügyvéd kérte, hogy védencét előzetesen mentesítsék a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól. A bíróság azonban nem találta erre érdemesnek a vádlottat, az indoklás szerint egyebek mellett azért, mert a cselekmény közben és utána "közmegbízatását is felhasználva igyekezett a hátrányos következményeket elhárítani".
Keresztúri Farkas Csaba nem jelent meg a bíróságon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk