Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Április 28. 12:02, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Felújítás miatt lezárták a Nagyszelmenc-Kisszelmenc szlovák-ukrán határátkelőt

Felújítás miatt lezárták a Nagyszelmenc-Kisszelmenc szlovák-ukrán határátkelőt

Hétfő reggeltől nem üzemel a Nagyszelmenc-Kisszelmenc közötti szlovák-ukrán határátkelő, amelyet tervezett felújítási munkálatok miatt zártak le, a tervek szerint egy hónapra - erősítette meg az MTI-nek Tóth Lajos, a szlovákiai Nagyszelmenc polgármestere hétfőn.

A felújítási munkák a tervek szerint három hónapot vesznek igénybe, a gyalogos és kerékpáros forgalom számára fenntartott határátkelő viszont csak a munkálatok első, május végéig tartó szakaszában lesz majd zárva.
"A határátkelő hétfőn reggel már nem üzemelt, mivel tervezett lezárásról van szó, számoltunk annak következményeivel" - mondta az MTI-nek Tóth Lajos, aki szerint a kilenc éve megnyitott határátkelőnek ugyan pozitív hozadékai vannak a falu számára, ám az ideiglenes lezárás nem okoz rendkívüli nehézségeket számukra.
"Az átkelőt mostanában napi szinten néhány tucatnyian veszik igénybe, ez jóval kevesebb mint a nyitást követően, amikor volt úgy, hogy napi másfél ezren keltek át" - fejtette ki, rámutatva: a nyári főszezon kezdetére a tervek szerint már megnyitják az átkelőt a forgalom előtt.
Az egykor egy településnek számító Nagyszelmencet és Kisszelmencet a második világháború után, 1946-ban felállított új határ választotta ketté. A két település és azok lakói összetartozásának szimbólumaként a két falu határában 2003 őszén egy-egy székely kaput emeltek. Két évvel később, és csaknem hat évtizeddel a település szétosztását követően, határátkelőt nyitottak Nagyszelmenc és Kisszelmenc között.
Ennek mostani felújítási munkálatai során az átkelő új tetőszerkezetet kap, kicserélik az elektromos és vízvezetékeket is, valamint a már meglévő útfelületre is új burkolat kerül. A felújítás a tervek szerint mintegy 365 ezer euróból (közel 110 millió forint) valósul meg, az összeg túlnyomó részét, 90 százalékát az ENPI nevet viselő magyar-szlovák-román-ukrán határon átívelő programból finanszírozzák.
A kizárólag EU-s és ukrán állampolgárok által igénybe vehető kishatár ideiglenes lezárása idején, az utasforgalmat a másik két szlovák-ukrán határátkelő, a Tiszacsernyő-Csop vasúti átkelő, illetve az Ubla-Malij Bereznij közúti határátkelő bonyolítja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során