Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Szeptember 28. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Fazekas Sándor: a hungarikumok az 1100 éves magyarság csúcsteljesítményei

Fazekas Sándor: a hungarikumok az 1100 éves magyarság csúcsteljesítményei

A hungarikumok azokat az egyedi csúcsteljesítményeket és kiválóságokat jelentik, amelyeket a magyarság 1100 év alatt létrehozott - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Kunmadarason, a nagykunsági településen rendezett Hungarikum napon.

Összesen 41 kimagasló értéket jegyeznek Magyarországon hungarikumként, és újabbakra is számítunk - jelezte a miniszter.
Ezek a remekek az élet legkülönbözőbb területeiről származnak - mondta, példaként említve Puskás Ferenc életművét, a magyar operettet, a makói hagymát, a csabai kolbászt, a pálinkát.
Fazekas Sándor elmondása szerint Kunmadarason elégedetten adhatnak számot a Hungarikum naphoz kapcsolódóan elvégzett munkáról. Hozzáfűzte: bízik abban, hogy a helyi értékeket is össze fogják gyűjteni.
A hugarikumokat egy alulról jövő mozgalom gondozza és gyűjti. A cél az, hogy a lehető legtöbb településen legyen olyan helyi értéktárbizottság, amely leltározza a helyi értékeket. Jelenleg 346 ilyen van - közölte a tárcavezető.
"Kunmadaras is nevezetes jó pár dologról, kiváló például itt a birkapörkölt, a hímzés, a néptánc, a népdal, a Hortobágy gyönyörű világa az ott található gyógynövényekkel, és a hungarikumok gyűjteményében ezekből még nem szerepel semmi" - jegyezte meg.
A kunmadarasi Hungarikum napra kilátogatók a karcagi birkapörkölttel, a magyar táncház módszerrel, a magyar operettel és a mohácsi busójárás, maszkos télűző hagyományával ismerkedhettek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.