Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 12. 07:15, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Ez átírhatja a történelmet

Ez átírhatja a történelmet

Kiállítják azt a kétezer éves, a római hódítás korából származó, Közép-Angliában fellelt lovassági vassisakot, amely a korábbi elgondolásokat átírva római–brit szövetségre utal.

A régészeti lelőhelyről Hallaton-sisaknak elnevezett régészeti kincset az egyik legjelentősebb brit vaskorszaki leletnek tartják a szakértők. A helyreállított sisakot kedden mutatták be. Az ezüstlemezzel bevont és aranylevelekkel, valamint győzelmi szimbólumokkal díszített sisak a szakértők szerint i. sz. 43-ból származhat, és bizonyítékul szolgálhat arra, hogy akadtak olyan bennszülött britek, akik a római hódítók oldalán harcoltak.

„Két magyarázat tűnik a legelfogadhatóbbnak: vagy egy brit sisakja volt, aki a rómaiak oldalán harcolt, majd hazatért, vagy diplomáciai ajándékként, a szövetség megpecsételésére egy helyi brit uralkodónak ajándékozták a rómaiak” – fejtette ki Peter Liddle, a Leichestershire megyei tanács archeológusa. Mindkét feltételezés megkérdőjelezi azt a korábbi elgondolást, hogy i. sz. 43-ban a rómaiak szemben álltak a britekkel, amikor Claudius császár hódítása elkezdődött.

A régészek egy földlabdával együtt emelték ki a teljesen korrodálódott és darabokra töredezett leletet egy leichestershire-i temetkezési hely feltárása során. A sírban, amelyről kiderült, hogy egy brit törzsi vezető nyughelye, több ezer pénzérmét, ezüstrudakat és rituális tárgyakat is találtak. A sisak restaurálásán kilenc éven át dolgoztak laboratóriumi körülmények között a British Museum szakértői. A műkincset január 28-tól láthatja a közönség a hallatoni feltárás többi leletével együtt a leichestershire-i Harborough Múzeum állandó kiállításán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott