Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Szeptember 01. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Elkapkodták a jegybank kedvezményes hitelét

Elkapkodták a jegybank kedvezményes hitelét

Az előzetes várakozásoknál nagyobb mértékben járulhat hozzá a gazdaság bővüléséhez a jegybank most lezárult növekedési hitelprogramja. Több pénzintézet is arról számolt be a Magyar Nemzetnek, hogy a vállalkozások fele-kétharmada új beruházásokhoz igényelt kedvezményes kölcsönt. Még nem tudni, lesz-e folytatás. A jegybank csak annyit közölt, hogy a kezdeményezés kevésbé népszerű harmadik pillérét, a devizacsere-tendert hosszabbítja meg.

A Magyar Nemzet által megkérdezett pénzintézetek szerint hatalmas volt az érdeklődés a program iránt. Emiatt és a korlátozott forrásokra tekintettel azonban nem minden hiteligénylő cég kapott kölcsönt. Általánosságban kiemelték, hogy a rendelkezésre álló három hónap kevés volt az új beruházási tervek kidolgozására, ezért elsősorban a már korábban tervezett, de eddig meg nem valósult fejlesztések kaphattak most zöld jelzést.

Az MNB a program első pilléreként a beruházások, forgóeszközök és uniós támogatások finanszírozására felvehető hitelekre, illetve korábban ilyen célokra felvett kölcsönök kiváltására 425 milliárd forintot, míg a kezdeményezés második pillérére, vagyis a deviza alapú hitelek kiváltására 325 milliárd forintos keretösszeget hagyott jóvá. A két pillér átjárható volt. Ezekre az összegekre a bankok úgy pályázhattak, ha legfeljebb 2,5 százalékos éves kamatra továbbítják a forrásokat a vállalkozásoknak.

Soltész Gergő, az FHB Bank Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: az MNB által a pénzintézet rendelkezésére bocsátott 30 milliárdos keretre aláírták a szerződéseket. Beruházási célra – elsősorban ingatlanok, gépek beszerzésének finanszírozására – a hitelállomány mintegy 42 százalékát kötötték le, miközben az agrárvállalkozások az összeg 25 százalékára pályáztak sikeresen. Az első pillérben az ügyletek átlagos hitelnagysága mintegy 170 millió forint – hangsúlyozta Soltész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;