Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 19. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet egy kutatás szerint

Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet egy kutatás szerint

Egy daganaton belül sokféle rákos sejt lehet, és mindegyik más kezelést igényel - derült ki brit kutatók tanulmányából.

A londoni Rákkutató Intézet új eljárást dolgozott ki a daganaton belüli sejtek különbségeinek mérésére - tudósított a BBC hírszolgálata a Genome Research című szaklapban megjelent kutatásról.
Kimutattáka "rendkivüli" eltéréseket az egyes rákos sejtek között, és hangsúlyozták, hogy az új, célzott kezelések kudarcot vallhatnak, mivel nem képesek elpusztítani minden beteg szövetet.
A tumor egyetlen sejtként kezdődik, amely mutációkon megy át, majd irányíthatatlan osztódásnak indul. Ám a folyamat itt nem fejeződik be. A rákos sejtek egyre agresszívebbek lesznek, a test több részére is átterjednek, és ellenállnak a gyógyszereknek.
A bonyolult folyamat eredményeképpen "különböző" daganatok jönnek létre, melyekben eltérő módon mutálódott sejtek találhatók.
Mel Greaves, a kutatás vezetője a rákos sejtek eltéréseit kutatta öt leukémiás kisgyermek részvételével. Eredményeik azt mutatták, egy-egy kis betegnek 2-10, genetikailag különböző leukémiája volt. Greaves elmondta: a páciensek mindegyikének többszörös rákja alakult ki, ez a rendkívül összetett mutációs sokféleség segít megmagyarázni, miért ütközik olyan sok nehézségbe az előrehaladott daganat kezelése.
A tudósok a rákos sejtek változatait fával ábrázolták. Az első mutációk alkotják a fa törzsét, és mindegyik daganatsejtben közösek. Ám ezután a mutációk elágaznak. Ez azt jelenti, hogy ha a kezeléssel a fának csak egyik ágát célozzák meg, az lassíthatja a betegséget, ám meg nem állítja.
Azért a leukémiát tanulmányozták a kutatók, mert ennél kisebb a mutációs sokszínűség, mint más daganatoknál. A rák más típusai, köztük a melanóma akár mutációs elágazások százaiból is állhat.
Greaves szerint az eredményekből az következik, hogy a kezelésnek a "fa törzsére" kell irányulnia, és a jelenleg kutatott, célzott kezelések talán nem képesek feltartóztatni a rák előre haladott formáját.
A kutatók azt is hangsúlyozták, mennyire fontos korán felismerni a rákot, mielőtt még túl sokféle, nehezen kezelhető mutációja alakulna ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk