Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Április 17. 07:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Egy alá csökkent a vírus reprodukciós rátája

Egy alá csökkent a vírus reprodukciós rátája

Az elmúlt napokban egy alá csökkent a vírus reprodukciós rátája, ami azt jelenti, hogy átlagosan egy fertőzött legfeljebb egy embernek tudja átadni a vírust,

tehát látni az intézkedések és a lakosság együttműködésének eredményét - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília kiemelte, a járvány harmadik hulláma tetőzik, de enyhe csökkenés tapasztalható. Az elmúlt napon 5216 új fertőzöttet regisztráltak. A következő héten arra kell számítani, hogy az új fertőzöttek száma ezen a szinten mozog majd - mondta.

Ismertette, hogy a kórházban lévők száma mérséklődött, tízezer alá csökkent a súlyos állapotú betegek száma; jelenleg 9459 embert ápolnak kórházban, és 1117-en szorulnak lélegeztetésre. Csütörtökön 241 beteg hunyt el.

Közölte: eddig 3 145 592 ember - a lakosság 32 százaléka - kapta meg az oltás első adagját. Vagyis átlagosan minden harmadik magyar állampolgárt beoltották valamelyik vakcinával. A regisztrált 65 év felettiek 90 százalékát, a regisztrált 18 és 59 év közöttiek felét már beoltották.

Müller Cecília arról beszélt, hogy ennél a betegségnél - különösen a fertőzést okozó vírus brit variánsánál - nagyon fontos az egyéni védelem.

Ne reménykedjen senki abban, hogy azok, akiket már beoltottak, megvédik majd a még be nem oltottakat! - hangsúlyozta a tisztifőorvos. Hozzátette, a vírus mutánsai nagyon ragályossá tették a betegséget, és az elkerüléséhez mindenképpen szükség van az oltásra.

Az óvodások és az alsó tagozatos általános iskolások hétfőn kezdődő jelenléti oktatására kitérve felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek tiszta, rendezett és fertőtlenített környezetbe térhetnek vissza, de ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményeknek újra alkalmazniuk kell a korábbi járványügyi protokollokat és higiénés rendszabályokat.

Biztonságosabb a visszatérés, mert az eddig regisztrált pedagógusok több mint 80 százaléka kapta meg az oltást, és folyamatban van további 31 ezer, közoktatási intézményben dolgozó beoltása is - mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a járvány kezdete óta még nem telt el elég idő annak megállapításához, hogy bármelyik vakcina esetében szükség lesz-e harmadik, "emlékeztető" oltás beadására.

A Magyarországon alkalmazott vakcinák mindegyike védelmet ad a súlyos, szövődményes megbetegedések ellen, azaz rendkívül fontos, hogy most védetté tegyük magunkat - mondta Müller Cecília, hozzáfűzve, a jövőbeli oltási protokollok kialakítása a vírus mutációitól és a vakcinát gyártó cégek folyamatos vizsgálataitól függ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt