Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Március 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Beatles vágatlanul – új könyvben a legendás banda sztorijai

Beatles vágatlanul – új könyvben a legendás banda sztorijai

A Beatles együtteshez, illetve tagjaihoz kapcsolódó sztorikat gyűjtötte össze és írta meg élvezetesen Benedek Szabolcs.

A Beatles vágatlanul című könyv József Attila-díjas írója a kötettel jelentősen árnyalja a gombafejűekről a köztudatban élő képet.

"A történetek rövid Facebook-bejegyzésekként indultak, amelyek a Beatleshez köthető egy-egy esemény évfordulójához kapcsolódtak, vagy éppen olvastam valamit róluk, ami megragadott. Azokat céloztam meg, akiknek nincsenek elmélyült ismeretei a zenekarról, de azért érdeklődnek a téma iránt. A sztorik más beállításban mutatják meg a csapatot, mint amit erről korábban a többség gondolt" - mondta a magát hivatásos Beatles-rajongónak tartó Benedek Szabolcs az MTI-nek.

A posztokból hosszabb írások lettek, amelyek a Gittegylet című kulturális portálon voltak olvashatóak tavaly januártól. Az első ilyen David Bowie halálához kapcsolódóan az elhunyt sztár és a Beatles közötti érintkezési pontokat szedte össze.

"A könyvbe is bekerült, hogy Bowie második lemeze anyagát leadta a Beatles-tagok által alapított Apple Records kiadónak, de az anyag valahol elkallódott. Az is benne van, milyen kapcsolat fűzte George Harrisont Madonnához 1986-ban egy film forgatása idején" - jegyezte meg a szerző.

Az összegyűjtött és kibővített, történeti összefüggésekbe ágyazott sztorikat, amelyek közül néhány az elmúlt években különféle folyóiratokban (Élet és Irodalom, IPM) is olvasható volt, a Helikon Kiadó jelentette meg a zenei témákat feldolgozó Trubadúr Könyvek sorozatában.

A könyv egyik legérdekesebb része a Beatles magyar vonatkozásait taglalja. Szerepel benne Dezo Hoffmann, a zenekar magyar származású fotósa, Liz Taylor 1972-es budapesti születésnapi partija, amelyen Ringo Starr is részt vett, Havadtőy Sámuel, Yoko Ono John Lennon 1980-as halála utáni élettársa, valamint a hazai koncertek, Paul McCartney (2003) és Ringo Starr (2011) Aréna-estje mellett Yoko Ono 1986-os fellépése a Hungexpón.

"1993 márciusában Yoko Onónak volt egy kiállítása Budapesten, és ott aláírattam vele a diákigazolványomat, McCartneyt viszont több külföldi koncertjén vártam hiába a művészbejárónál. Már a mostani könyvet megelőző internetes bejegyzések kapcsán szerettem volna Esterházy Péterrel hosszabban beszélni arról, milyen volt, amikor tinédzserként, egy németországi rokonlátogatás mentén ott volt a Beatles 1966 júniusi esseni koncertjén, sajnos a beszámolót betegsége, majd tavalyi halála megakadályozta" - tette hozzá az író. Eddig öt McCartney-koncertet (a budapesti mellett kettőt Bécsben, egyet-egyet Münchenben és Párizsban) látott, és természetesen a budapesti Ringo Starr-bulin is ott volt, utóbbi meglehetősen nagy bukásként értékelhető, kevés nézőt vonzott.



Benedek Szabolcs elmondta, hogy tizenegy évesen lett Beatles-rajongó, amikor szülei könyvespolcán rálelt Ungvári Tamás Beatles bibliájára. "Előbb olvastam róluk, mint hogy igazán hallottam volna a zenéjüket, aztán lement a rádióban néhány műsor a dalaikkal." Bár évtizedek óta ismeri a Beatles szakirodalmát, még számára is újdonságként hat egy-két információ. A szakirodalomban általánosan elfogadott nézet alapján például a közelmúltig úgy tudta, a világ első stadionkoncertjét a Beatles adta 1965-ben a New York-i Shea Stadiumban. Nemrég azonban rá kellett döbbennie, hogy a helyszín nem stimmel, mert a Beatles már egy évvel korábban, 1964 augusztusában fellépett a kanadai Vancouverben egy nyitott stadionban, majd nem egészen egy évvel később Madridban is volt koncertjük egy bikaviadal-arénában.

A szerző megemlítette, hogy az elmúlt években sorra kerülnek elő a korábbi Beatles-legendáriumba nem feltétlenül illő történetek, tavaly például Paul McCartneyról jelent meg egy meglepetésekkel teli vaskos életrajz a több Beatles-könyvet is jegyző Philip Norman tollából. "Az én könyvemben igyekeztem megírni a sztorik minden lehetséges aspektusát."

Benedek Szabolcs néhány saját korábbi könyvére is támaszkodhatott, hiszen 2000-ben (Bárány Andreával közösen) Paul McCartneyról, egy évvel később George Harrisonról jegyzett könyvet, 2002-ben egy novelláskötete jelent meg John Lennonról, 2012-ben pedig Beatles-apokrif címmel a gombafejűek szólóéveit írta meg.

A 44 éves író április 12-én a fővárosi Muzikumban, 21-én az egri Road Beatles Múzeumban tart író-olvasó találkozót a Beatles vágatlanul megjelenése alkalmából, amely a huszadik kötete. Eddigi fontosabb regényei: Báthory Zsigmond (2002), Parázsvölgy (2005), A vérgróf (2012), Focialista forradalom (2013), A kvarcóra hét dallama (2015). Következő, a monarchiabeli Fiuméról szóló regénye (A fiumei cápa) az idei Ünnepi Könyvhétre jön ki.

Címkék: beatles, könyv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során