Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 27. 22:18, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Az utóbbi öt év legnagyobb vihara közelít Nagy-Britanniához

Az utóbbi öt év legnagyobb vihara közelít Nagy-Britanniához

Az utóbbi évek legnagyobb vihara közelít Nagy-Britanniához. A várható ítéletidő miatt a legnagyobb brit repülőtereken máris jelentős forgalomkorlátozásokat jelentettek be, emellett számos hazai és nemzetközi vasútvonalon is leállítják közlekedést vagy szűkítik a menetrendet.

Az előrejelzésekben szereplő vihar valószínűsíthető hatásairól vasárnap tájékoztatták a brit miniszterelnököt.
A brit meteorológiai intézet napok óta figyelemmel követi az Atlanti-óceán felől érkező, az Egyesült Államok keleti partvidéke előtt kialakult, rendkívül intenzív alacsony nyomású zónát, amelyet a jet stream, vagyis a magas légköri nagysebességű széláramlás hajtott át az óceánon.
A Met Office vasárnap kiadott, rendszeres időközönként frissített figyelmeztetései szerint az orkán hétfőn hajnalban eléri Walest és Anglia déli harmadát, beleértve Londont.
Az előrejelzés szerint az érintett országrészben 110-150 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekre kell felkészülni. Ez a szélviharok erejét osztályozó Beaufort-skálán már hurrikánerősségűnek számít.
Mindezt várhatóan heves esőzések kísérik. A prognózis szerint a vihar hétfő hajnalra és délelőttre várt tetőpontján, hat-kilenc óra alatt 20-40 milliméter csapadék hullhat az érintett térségekben.
A délnyugat-északkeleti irányban haladó frontrendszer várhatóan hétfő délutánra hagyja el Nagy-Britanniát az Északi-tenger felé.
A legnagyobb brit repülőtér, a London nyugati határában fekvő Heathrow vasárnap este bejelentette: utasította a légikikötőt használó légitársaságokat, hogy hétfőn 6:00 és 22:30 óra között 5-20 százalék közötti mértékben csökkentsék érkező és induló járataik számát.
A légikikötő információs rendszere vasárnap este még nem jelezte részletesen lebontva, hogy másnap mely légitársaságok mely járatai nem közlekednek majd; a repülőtér arra kéri az utasokat, hogy légitársaságuknál érdeklődjenek.
Heathrow és Budapest között a British Airways légitársaság közlekedtet napi három járatpárt.
A második legnagyobb brit repülőtér, a szintén Londont kiszolgáló Gatwick ugyancsak fennakadások lehetőségére hívta fel a figyelmet, és ez a légikikötő is azt kérte, hogy az utasok indulás előtt mindenképpen érdeklődjenek légitársaságuknál.
Gatwickről az easyJet brit légitársaság járatai közlekednek Budapestre.
A Gatwick vasárnap este közölte azt is, hogy a repülőteret London belvárosával összekötő közvetlen vonatjárat, a Gatwick Express hétfő reggel 9 óra előtt nem indítja el szerelvényeit, és utána is módosított menetrend valószínű. Ugyanez vonatkozik a Southern vasúttársaság szintén Gatwick és London között közlekedő, de több helyen megálló - így valamivel olcsóbb - járataira.
A Londont Brüsszellel és Párizzsal, illetve több köztes célállomással összekötő, óránként 300 kilométeres sebességgel közlekedő Eurostar szuperexpresszek sem indulnak el hétfő reggel 7 óra előtt, és a cég közlése szerint utána is jelentős késések várhatók a pálya brit szakaszán elrendelt sebességkorlátozás miatt.
Dél-Anglia és Wales több kikötőjében töröltek számos vasárnap esti és hétfői kompjáratot is.
David Cameron brit miniszterelnököt a meteorológiai intézet és a sürgősségi szolgálatok szakértői vasárnap videokonferencián tájékoztatták a vihar miatt várható széleskörű fennakadásokról. A Downing Street tájékoztatása szerint ugyanakkor a szolgálatok biztosították a kormányfőt arról is, hogy készen vannak a tervek e fennakadások minimalizálására.
A brit meteorológia nem vár olyan mértékű pusztítást, amilyent az utóbbi három évszázad legnagyobb nagy-britanniai szélvihara okozott.
Az azóta is csak Nagy Viharnak nevezett természeti csapás 1987. október 16-ának hajnalán tört be Nagy-Britanniába az Atlanti-óceánról, 180-200 kilométeres széllökésekkel. Abban a viharban 18-an meghaltak, 15 millió fa kidőlt, és több százezer ház tetejét szakította le az orkán.
A 26 évvel ezelőtti időjárási katasztrófa - amelyhez mérhető 1703 óta nem sújtotta Angliát - egymilliárd font (mai árfolyamon több mint 340 milliárd forint) kárt okozott, és egyes térségekben, amelyeket azelőtt sűrű erdőségek borítottak, azóta is széles tisztások jelzik maradandó nyomait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).