Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Március 04. 17:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az újító fesztiválokat díjazták

Az újító fesztiválokat díjazták

Az újító, innovatív fesztiválok közül díjaztak ötöt a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) minapi közgyűlésén - mondta Márta István, a szervezet elnöke az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A Magyar Fesztivál Szövetség Beke Pál-nívódíját a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál, a Héttorony Fesztivál, az Ördögkatlan Fesztivál, a Szekszárdi Szüreti Napok és a Tartóshullám/Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét szervezői vehették át.

"A díj minősítési rendszerünkhöz kapcsolódik, egyfajta szakmai megmérettetés, amelyet tavaly tizenheten kértek, és közülük az elnökség választott ki ötöt. Ezek a fesztiválok olyan újdonságokkal jelentkeztek, amiket érdemes volt honorálni. Ilyen innováció lehet például a környezettudatosság, az épített és szellemi környezetre jobban odafigyelés" - fejtette ki Márta István.

Mint elhangzott, a szövetség 2002-ben tizenhét fesztivállal alakult, azóta jelentősen nőtt az ilyen rendezvények száma, miközben az MFSZ a közepes és nagy minőségi fesztiválok szakmai szervezete. Az elnök örömtelinek nevezte, hogy az elmúlt két évben egyre több határon túli magyar fesztivál csatlakozott a szövetséghez, főleg Erdélyből, mások mellett kolozsvári, csíkszeredai, temesvári, nagyváradi rendezvény. Az év fesztiválszervezője is erdélyi lett, Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője.

Márta István kitért arra, hogy Magyarországon mintegy 4500 magát fesztiválnak nevező rendezvény van, közülük 238 szakmai szervezetét képviseli a Magyar Fesztivál Szövetség. Vannak közöttük művészeti, közösségi, népművészeti és hagyományőrző, gasztrokulturális, valamint ifjúsági fesztiválok is. A fesztiválszezont idén is a Tartóshullám/Mediawave nyitja április végén.

"A tervek szerint a fesztiválszövetség meghirdet egy kampányt őshonos fák, gyümölcsfák ültetésére a részbeni karbonmentesítés jegyében, és reméljük, az akcióban fesztiváljaink nagy része részt fog venni" - jegyezte meg Márta István.

Címkék: díj, elismerés, fesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni