Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az internet nem felejt

Az internet nem felejt

Középiskolásoknak szóló, interaktív osztályfőnöki órákból álló programot indít a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Az internet nem felejt címmel. Január közepétől az országban összesen harminc középiskolába látogatnak el a foglalkozások vezetői, és intézményenként mintegy száz gyermeknek tartanak interaktív órát – jelentette be sajtótájékoztatón Balatoni Monika, a KIM államtitkára.

Rendkívül gyorsan fejlődik az internet, ezt a folyamatot nem lehet, de nem is kell megakadályozni – mutatott rá a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. A másfél órás foglalkozásokon a diákok szembesülhetnek azzal, hogy milyen adatokat tesznek közzé az interneten, ezen belül a közösségi oldalakon, s akár ezzel jogsértéseket, bűncselekményeket követnek el.

Az internet egyrészt a kényelmünket, a gyors információcserét szolgálja, de komoly probléma, hogy a fiatalok a közösségi oldalakon élik mindennapi életüket. Az okostelefonok elterjedésével ez a folyamat megállíthatatlanná vált, csak a tudatos internethasználattal, annak megtanításával lehet ésszerűen csinálni.

Balatoni Monika példaként ismertette, a világon ma 172 millióan nézik meg naponta a Facebook-profiljukat, 4,7 milliárd percet töltenek a közösségi oldalon, és 250 millió fotót töltenek fel. Egy felmérés szerint a szülők mindössze 7 százaléka úgy nyilatkozott Magyarországon, hogy el tudja képzelni, hogy az internet zaklatás fóruma lehet, 70 százalékuk úgy vélte, hogy a közösségi oldalon kötött ismeretségek nem veszélyesek és a gyerekek 53 százaléka ismerkedett már meg a Facebookon keresztül – hívta fel az államtitkár a figyelmet arra, hogy a szülők tájékoztatása is elengedhetetlen.

A fiatalok sokszor kegyetlenek egymással, nem gondolnak bele a zaklatás súlyosságába és abba, hogyan tudják ellehetetleníteni a másik életét. Ezért fontos felhívni a figyelmet a személyes jogaink, valamint a szellemi tulajdon védelmére, amelyeknek megsértése jogkövetkezménnyel járhat.

A közösségi oldal a felhő alapú szolgáltatást alkalmazza, amit a magyar jog nem tud kezelni. Tehát az itt történő különböző sérelmek a magyar jog számára nem követhetők, így jogkövetkezménnyel nem büntethetők. Ezt azon oldalról nagyon jól tudják, akik az internetet, mint felületet kapcsolatépítésre, később zaklatásra használják – mutatott rá Balatoni Monika a további veszélyekre.

Életünk későbbi szakaszában is probléma lehet a korábban feltöltött fénykép vagy videó: a munkáltatói oldalról a HR-esek 90 százaléka megnézi a leendő munkavállaló Facebook-profilját, s 70 százalékuk utasított már el munkavállalót a közösségi oldalon látottak miatt. Az internet tehát tényleg nem felejt, ugyan profilt lehet törölni, de az adatok soha nem vesznek el – mutatott rá az államtitkár.

A KIM mellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is indított programot a gyermekek jogainak védelme érdekében. A Kulcs a net világához címmel két kiadványt is megjelentettek, amelyek elérhetőek a hatóság honlapján keresztül. Péterfalvi Attila beszámolt arról is, hogy egy hivatalból indított hatósági vizsgálatuk során mintegy hétezer-ötszáz kiskorú regisztráltat találtak az internetes társkereső oldalakon. Az egyes szolgáltatók kérésükre azonnal törölték a kiskorúak adatait, míg mások nem működtek együtt a hatósággal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során