Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Május 30. 06:14, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: katasztrófavédelem

Az Alföldön is megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az Alföldön is megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt napok időjárásának köszönhetően szombaton az alföldi régióban is megszűnik a tűzgyújtási tilalom, az ország teljes területén engedélyezett lesz a tűzrakás az előírások betartása mellett

- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

Azt írták, a dunántúli és az északi térségben már kedden megszűnt a tűzgyújtási tilalom, de ez az alföldi régióban még megmaradt. Szombaton azonban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is feloldják a korlátozást.

Hozzátették: szombattól ismét az ország teljes területén engedélyezett a tűzrakás a szabályok, előírások betartása mellett, de fokozott körültekintésre van szükség, mert Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Felhívták a figyelmet arra, a tűzgyújtási tilalom visszavonása után is érvényes az az előírás, hogy erdőterületen csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad tüzet rakni, szélcsendes időszakban, úgy, hogy az ne jelentsen veszélyt a környezetre. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell biztonságos eloltásáról. A tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni - közölte a Nébih.

Kiemelték: továbbra is fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet, és életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeset forrása lehet.

A tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -