Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Atomkísérletek nyomaira bukkantak a légkörben

Atomkísérletek nyomaira bukkantak a légkörben

Atomkísérletek nyomait fedezték fel a légkörben svájci tudósok, a radioaktív részecskékből azonban olyan kevés jut az atmoszféra legalsó rétegeibe, hogy az nem veszélyezteti az egészséget - tudatta az Infórádió.

A légkör sztratoszférának nevezett felsőbb rétegében a korábban véltnél sokkal több a radioaktív részecske - olvasható a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban.

Az 1950-es és 1960-as évek atomfegyver-kísérletei és a SNAP-9a amerikai atommeghajtású műhold 1964-es balesete nagy mennyiségű radioaktív anyagot juttatott a sztratoszférába - írták a kutatók. Mégis abból indultak ki, hogy légkörnek ebben a 15-50 kilométer magasságban található rétegében ma már csak elhanyagolható mennyiség fordul elő a sugárzó részecskékből.

Ezt cáfolta most a svájci lakosságvédelmi szövetségi hivatal (BABS) Jose Corcho Alvarado vezette kutatócsoportja. A tudósok azokat a levegőmintákat értékelték, amelyeket a svájci légierő repülői gyűjtöttek össze 1970 óta a légkör felsőbb rétegeiből.

Eredményeik az bizonyították, hogy a plutónium és a cézium a korábban véltnél sokkal tovább marad a sztratoszférában: 2,5-5 év helyett akár évtizedekig, sőt évszázadokig is. A légkör földfelszínnel határos rétegéből, a troposzférából ellenben a vízcseppek gyorsan a talajba mossák őket.

A radioaktív részecskék azonban nem veszélyeztetik az egészséget: a sztratoszférában előforduló mennyiségük sokkal kevesebb, mint amennyit a talaj közelében az 1960-as és 1970-es években mértek - hangsúlyozta Alvarado. Az alsó légréteg és a sztratoszféra között, mintegy 15 kilométer magasságban található átmeneti réteg, a tropopauza általában hatékonyan zárja le útjukat a legalsó légréteg felé.

Nagy erejű vulkánkitörések azonban átszakíthatják ezt az átmeneti réteget, és egészen a sztratoszféra magasságáig lövellhetik fel a hamut. A kutatók most felfedezték, hogy így a radioaktív részecskék behatolhatnak az alsó légrétegbe.

Az adatok azt mutatták, az izlandi Eyjafjallajökull tűzhányó 2010-es kitörésekor hirtelen a korábbinál sokkal több plutónium került az alsó légrétegbe. Mivel ez egyértelműen a korábbi atomkísérletekből eredt, csak a sztratoszférából szállhatott alá.

A tűzhányó hamuja valahogyan összekapcsolódott a radioaktív részecskékkel, és lehozhatta őket a legalsó légrétegbe. Azonban még így sincs belőlük olyan sok, hogy az embert vagy környezetét veszélyeztetnék - magyarázta Alvarado.

Érdekesek lehetnek a radioaktív részecskék az atmoszféra és a klíma kutatói számára is. A kutatás bebizonyította, hogy a részecskék igen tartósak, ezért a légköri szállítási folyamatok vizsgálatának hasznos eszközei lehetnek - fogalmazott a kutatás vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben