Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2023. Május 12. 13:49, péntek | PR
Forrás: (x)

Allergia vizsgálat

Allergia vizsgálat

Allergia vizsgálat vérből – a pollen és ételallergia felderítésére

Az allergia korunk egyik leggyakoribb panasza, szervezetünk rossz sérülékeny reakciója egy allergénnel szemben, amely jellemzően nem vált ki komolyabb betegséget. Kialakulásában öröklődő és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak. Az allergének eredete nagyon változatos. Ezek lehetnek különböző ételek és azok összetevői (zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, kagylók, egyéb tengeri élőlények stb.), illetve olyan anyagok, amelyek belégzés során kerülnek a szervezetbe (pollen, haj, hámsejtek, föld stb.) vagy gyógyszerek, esszenciák és egyéb allergének.

Ilyen gyanú esetén javasolt a megfelelő allergia vizsgálat elvégzése. Az ezt követő orvosi tanácsadás segítségével megelőzhetővé válnak az esetleges szövődmények, továbbá elkerülhető a nem megfelelő gyógyszeres kezelés és diéta. Az allergia vizsgálat vérből sorban állás nélkül, különböző magán labor helyszíneken kényelmesen kérhető.

Melyik allergia teszt, mit mutat?

Az allergia vérvizsgálat bármikor elvégezhető. Segítségével pontosan meg lehet határozni, hogy mi okozza az allergiás tüneteket, mint például az allergiás kiütések, puffadás, légúti panaszok stb.

A vérből végzett allergia teszttípusok az allergén-specifikus antitestek felfedezésén alapulnak a páciens vérében. Ennek előfeltétele és egyben az allergiás válasz kialakulásának első lépése, hogy a szervezet a vizsgálat előtt előzetesen már találkozott a vizsgálandó allergénnel. Az allergia vizsgálat során gyakran kiderül, hogy a tüneteket nagyobb valószínűséggel az ételintolerancia okozza, ami szintén tesztelhető a laborokban.

Milyen allergia fajták deríthetőek ki az allergia vérvizsgálatból?

Az IgE allergia vérvizsgálat alkalmas a belégzéssel kapcsolatos allergiák (pl. poratka, parlagfű, háziállatok), az ételallergia, és bizonyos gyógyszerallergia, valamint a méh- és darázsméreg allergia kimutatására.

Nem alkalmas viszont fémallergia, élelmiszer-adalékanyag, illatanyag, fodrászatban és tetoválásban használt anyagok, fogászati allergének okozta problémák kivizsgálására. Ilyen speciális esetekben epicután laborvizsgálattal határozható meg a tüneteket okozó allergén.

Gyermek allergia vizsgálat is kérhető?

Gyermekeknél is elvégezhető az allergia vizsgálat. Azzal tisztában kell lenni, hogy a még ki nem alakult allergia diagnosztizálására valamint az allergiás hajlam kimutatására a tesztek nem alkalmazhatóak. Ez a tény magától értetődően a gyermek allergia vizsgálat fajtáknál sokkal relevánsabb. Ennek hátterében az van, hogy a vérből végzett allergia vizsgálat során az IgE antitest szintjét mérik, ami csak akkor jelentkezik a szervezetben, amikor a gyerek találkozott már az allergiát okozó élelmiszerrel, pollennel.

Partner: Szeptest.com

A laboratóriumi vizsgálat menete

Az allergia vizsgálatok a nap bármely időpontjában elvégezhetőek, de fontos, hogy a vérvizsgálat előtt csak könnyű, zsírszegény ételeket egyél. A vizsgálat során a vérvétel után a tesztmódszer szerint végzik el a vizsgálatot. Az eredményeket a vérvételt követő 7-10 munkanapon belül szokták megküldeni a páciens által megadott e-mail címre. Amennyiben beleegyeztél, az e-mail küldéssel párhuzamosan feltöltik az eredményeket az EESZT rendszerbe is, így a kezelőorvosod javasolhat ezek alapján életmód váltást vagy valamilyen egyéb terápiát. Vannak olyan magánlaborok, ahol végeznek orvosi tanácsadást is. Ilyenkor azonnal sor kerülhet a laboreredmények részletes elemzésére és a javasolt további lépések megtervezésére.

Címkék: allergia, labor, vizsgálat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat