Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Adventi lázban ég Európa

Adventi lázban ég Európa

Az első karácsonyi vásárokat még a középkorban rendezték meg, mára pedig fontos turisztikai programokká váltak. Bár a hagyomány a német nyelvterületről indult, mára szinte minden nagyobb európai városban vannak adventi vásárok. A Metropol összegyűjtötte a legszebbeket és a legérdekesebbeket, köztük Bécs, Prága, Manchester, Nürnberg, Drezda és Brüsszel.

Bécs, Rathausplatz

Az osztrák főváros kedvelt célpont a magyar utazóknak az adventi időszakban, a MÁV idén is indít élményvonatot ide. A bécsi vásárok ráadásul a világ egyik legrégebbi ünnepi kipakolásai között vannak, idén pedig november 15-től karácsony napjáig tartanak nyitva.

A legismertebb talán a Városháza előtt található vásár, de érdemes megnézni a Maria-Theresien Platzon található karácsonyi falut, a schönbrunni kastély díszudvarát, vagy a hagyományos bécsi vásárt, vagyis az Altwiener Christkindlmarktot is a Freyung téren.

Prága, Staroměstské náměstí

A cseh fővárosban az adventi időszakban több karácsonyi vásárt is rendeznek, ezek közül a legnagyobb és a legnépszerűbb a régi városközpontban található kirakodás. Itt a látogatók hagyományos cseh karácsonyi süteményeket, kolbászokat kóstolhatnak, de természetesen forralt bort is árulnak.

Prágában járva azonban még advent idején is vétek kihagyni a kiváló cseh söröket. Délután öt órakor szokták felkapcsolni a téren felállított karácsonyfa fényeit, és vannak koncertek, performanszok is, a vásárokat november 30. és január 6. között lehet látogatni.

Manchester, Albert Square

Az Egyesült Királyság legjobb karácsonyi vásáraként tartják számon a manchesteri Albert Square-en rendezett vásárt, amely november 15. és december 22. között látogatható.

Itt a kézzel készített egyedi ajándékok és ékszerek mellett megtalálhatók a különböző ünnepi ételek és italok, mint a gyömbéres kenyér, a puncs, illetve a forralt bor. A vásár legjellemzőbb eleme az óriási Télapó, amelyet égőkből állítanak össze.

Nürnberg

A november 29. és december 24. között látogatható vásárt tartják nemcsak Németország, de a világ egyik legszebbjének. Az eseménynek ráadásul óriási hagyományai vannak Nürnbergben, hiszen az első vásárt még 1628-ban rendezték meg.

Különleges nürnbergi hagyomány a Christkind-választás: ezt a címet mindig egy szőke, hullámos hajú, 16 és 19 év közötti lány nyeri el két évre, aki erre az időszakra a vásár nagykövete lesz.

Drezda, Striezelmarkt

Ez minden karácsonyi vásárok őse, vélhetően itt rendeztek elsőként ilyen eseményt, és a karácsonyi várakozás szokása is innen ered. Az idén – november 28. és december 24. között – 579. alkalommal megrendezett Striezelmarkt a nevét egy kalácsszerű süteményről kapta. A standokon megtalálhatók a környék jellegzetes iparművészeti remekei is. A vásár jellegzetessége a tizennégy méter magas karácsonyi piramis is.

Brüsszel, Place Saint-Catherine

Európa fővárosában több utcában, közel két kilométer hosszan alakítják ki a karácsonyi vásárt, melyet a város klasszikus faragott homlokzatú épületei vesznek körül. A standokon hagyományos kézműves termékeket kínálnak november 29. és január 5. között, de a vásárnak a különlegessége a gasztronómiában rejlik, és kialakítanak egy jégpályát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben