Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

A Századvég szerint jövőre 3,4 százalékra gyorsul a növekedés

A Századvég szerint jövőre 3,4 százalékra gyorsul a növekedés

A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán.

Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint az idén az államháztartás ESA-hiánya a kormányzati terveknek megfelelően a GDP 3,9 százalékát, a pénzforgalmi hiány pedig a GDP 4,5 százalékát éri el, illetve a GDP-arányos bruttó államadósság 69,7 százalékra csökken az év végére.

A becslés alapján Magyarországon az első negyedévében várható az infláció tetőzése, év végére a drágulás mértéke 10 százalék alá csökkenhet, így éves szinten 17,5 százalékos lehet, jövőre pedig 4,5 százalékra mérséklődhet.

A gazdaságkutató arra számít, hogy a jövőben is az egynapos betéti kamat lesz az az eszköz, amellyel a jegybank rugalmasan reagálhat a gyorsan változó piaci környezetre; az alapkamat vélhetően nem emelkedik tovább, sőt az alapkamat és az irányadó eszköz kamata az infláció mérséklődésével párhuzamosan csökkenhet.

A társaság szerint lefelé mutató kockázatot jelent a gazdaság teljesítményére a visszaeső kiskereskedelmi forgalom, az uniós források körüli bizonytalanságok és a magas kamatkörnyezet miatt visszaeső beruházások.

A belső kereslet idén 1,4 százalékkal csökkenhet; a legerősebb visszaesés az év első felében várható, az év végéhez közeledve azonban fokozatos emelkedésre számítanak. Hozzátették: 2024-re éves összehasonlításban 1,6 százalékkal nőhet a belső kereslet.

A becslés alapján a kormányzati kiadások a tavalyi visszafogást követően az idén 1,3 százalékkal nőhetnek éves szinten, míg 2024-ben 2 százalékkal.

Az export volumene az előrejelzés szerint 2023-ban 1,8 százalékkal, míg 2024-ben 4,5 százalékkal emelkedhet; a kivitel számait erősen befolyásolja a külső kereslet alakulása és az előző évi magas bázishatás.

A Századvég Konjunktúrakutató elemzésében felidézte, hogy a több mint egy éve tartó orosz-ukrán háború és a szankciók hatására bizonytalanná vált a gázellátás Európában, illetve jelentősen emelkedtek az energiaárak. Pozitív fejleménynek nevezték, hogy az ellátási nehézségek mégsem vezettek gázhiányhoz a kontinensen, negatívumnak ugyanakkor, hogy az energiaárak alakulását továbbra is nagymértékű bizonytalanság övezi.

Címkék: gazdaság, gdp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni