Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Április 29. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A statin hatására megváltozik az étvágy

A statin hatására megváltozik az étvágy

A magas koleszterinszint csökkentésére sokan szednek statinokat a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése érdekében. Egy új tanulmány szerint a gyógyszert szedők hajlamosabbak a magas zsírtartalmú étrendre való áttérésre - írja a CBS Pittsburgh.

A koleszterinszint csökkentésére számtalan típusú statin áll rendelkezésre, a gyógyszer szedése mellett azonban elengedhetetlen a megfelelő, egészséges étkezés, valamint a rendszeres mozgás. Hogyha a páciens rákap az egészségtelen, zsíros ételekre és abbahagyja a mozgást, mit sem ér a gyógyszer jótékony hatása.

Az új tanulmány keretében egy tíz éves egészségügyi felmérés adatait elemezték, amit az amerikai kormány megbízásából készítettek el. A vizsgálatba 28 ezer, 20 éves vagy annál idősebb felnőttet vontak be. Megállapították, hogy tíz év alatt jelentősen - 8-ról 17 százalékra - megnőtt a statinokat használok száma.

Arra is rámutattak, hogy a gyógyszer szedése hamis biztonsági illúziót kelt a páciensekben, így hajlamosabbak egészségtelenül étkezni és mozgásszegény életmódot élni.

A szerzők ezért azt javasolják a gyógyszert felíró orvosoknak, tájékoztassák a betegeket arról, hogy a gyógyszer szedése nem ad felmentést az egészséges életmód alól. A zsíros ételek fogyasztása ugyanis számtalan más problémát - elhízást, cukorbetegséget, szívbetegséget - okozhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.