Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A passzívházé a jövő, mégsem kap támogatást

A passzívházé a jövő, mégsem kap támogatást

Az Európai Unió döntése értelmében 2020-tól csak passzívházat, vagy fokozottan energiatakarékos házat építhetünk, a pályázati támogatások teljes hiánya miatt azonban a jelenleg alig épül ilyen létesítmény hazánkban. Az energiatakarékos épületek kialakítása 20 százalékos többletkiadással jár, ami nyugat-európai tapasztalatok szerint, 10-15 éven belül térül meg - mondta Horváth Sándor, a Magyar Passzívház Szövetség elnökségi tagja.

Az elektronikus készülékek mellett, a lakóházakat is be lehet sorolni energiafogyasztásuk szerint. A Rádió Orient műsorában Horváth Sándor elmondta, a fokozottan energiatudatos épület mellett aktív házról, független házról, valamint passzívházról is beszélhetünk. „Az aktív házak több energiát termelnek, mint amennyire az épület rászorul. A független ház a közművektől való függetlenséget jelenti – ez csak igen speciális körülmények között valósítható meg. A passzívház fűtés nélküli épület, amelyet a szoláris nyereség valamint a beépített szerkezetek tudnak felmelegíteni. A minimális energiát egyszerű épülettömeggel, hőcserélős rendszerrel, jól tájolt nyílászárókkal, tömör felületekkel, valamint alapos hőszigeteléssel lehet megtakarítani.”

A passzívház építése során hőszigeteléssel alaposan be kell csomagolni az egész házat – emelte ki a MAPASZ elnökségi tagja. A tető hőszigetelése mellett a hagyományos sávalapok helyett lemezlapokkal készül az épület. Emellett a termikus burok kialakításához háromréteges az üvegezés. Horváth Sándor kiemelte, egy passzívház építése ugyanannyi időt igényel, mint egy hagyományos épületé. A megvalósítás azonban 20 százalékos költségtöbbletet jelent. A hazai tapasztalatok szerint a nyugat-európai árakkal ellentétben Magyarországon alacsonyabbak a munkadíjak, magasabbak az anyagárak. „Az épület működtetése már nem jár pluszköltségekkel. A lakókomfortot az építkezés után csak élvezni kell” – Horváth Sándor hangsúlyozta, az épületautomatika gondoskodik a hőmérsékleti viszonyok szabályozásáról. „Egy passzívházat másként kell használni, másként kell benne lakni.”

A külföldi gyakorlat szerint a 20 százalékos költségtöbblet 10-15 év alatt térül meg. Horváth kiemelte, itthon még nem volt ilyen tapasztalat, a legrégebbi passzívház 5 éves. „Nem magunknak, hanem a jövőnknek építünk. A befejezett épületek 20-30 évig biztosan energiatakarékosak maradnak” – a Rádió Orient vendége kiemelte, a költséghatékonyság mellett a környezetvédelmi szempontok is jelentősek. „Minden égésnek van káros mellékterméke, továbbá a fosszilis anyagok végesek. Emellett már most érdemes figyelembe venni az európai uniós 2020-as szigorítást” – utalt az Európai Uniós fokozottan energiatakarékos épületeket előirányozó szabályozására Horváth Sándor.

Magyarországon a passzívházak építése mindössze pár évvel ezelőtt indult meg. A MAPASZ elnökségi tagja kiemelte, Ausztria és Svájc sokkal előbb jár e téren. „Az osztrákok jobban odafigyelnek a környezetükre. Ezzel szemben mi szemetelünk, fűtünk és tüzelünk, csak néhány tucat hazai passzívház épült” – a vendég elmondta, a passzívház minősítés elnyeréséhez a tervezés során méretezési konzultációs folyamatban, valamint az építést követően utóellenőrzésen kell részt venni. „A jelenlegi német minősítési rendszert a magyar környezethez és építési kultúrához kell igazítani.”

A hazai passzívházak alacsony számához a pályázati lehetőségek hiánya is hozzájárul. Horváth Sándor kiemelte, az épületek energetikai felújítását célzó uniós pályázat nem a passzívházakat támogatja. „A pályáztatási rendszerből hiányzik a többlet a fokozottan energiatudatos házak építéséhez. Kedvezményes hitellel vagy vissza nem térítendő hitellel kellene segíteni az ilyen jellegű építkezéseket” – Horváth hozzátette, a MAPASZ passzívház látogatásokkal igyekszik terjeszteni az energiatakarékos épületek előnyeit.

Az Európai Uniós döntése szerint 2020-tól kizárólag passzívházat, vagy fokozottan energiatakarékos házat építhetünk. A jogszabályalkotó a rendeletben 2015-től átmeneti fokozatot iktatott be – ez segíti a szakma és az építtetők felkészülését. „A MAPASZ próbálja felkészíteni a közönséget a jövőbe mutató túlteljesítésre. Ehhez sok kommunikáció és tájékoztató anyagok kellenek. A lakosság mellett a szakmabelieket is fel kell készíteni a hirtelen szigorodás megugrására.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során