Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. November 26. 11:08, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A multimilliárdos Babis megveszi a leghallgatottabb cseh rádiót is

A multimilliárdos Babis megveszi a leghallgatottabb cseh rádiót is

Megveszi a prágai Londa médiacsoportot az Agrofert holding, amelynek tulajdonosa Andrej Babis multimilliárdos cseh vállalkozó, az IGEN (ANO) mozgalom elnöke. A Londa üzemelteti a leghallgatottabb cseh rádióállomást, az Impuls rádiót.

"A hétfőn aláírt megállapodást még a versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia" - nyilatkozta Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi számában.
A tranzakció értékét a felek közös megállapodása szerint nem hozták nyilvánosságra.
A Londa médiatársaság összesen három rádiót üzemeltet. A Rádio Impuls részesedése a cseh rádiópiacon a legfrissebb adatok szerint 12,5 százalék, s ezzel a leghallgatottabb csehországi rádióállomás. A Londa többségi tulajdonosa a német Eurocast GmbH Radio Venture & Management.
Andrej Babis azt állítja, hogy a Londa-csoport megvétele nem függ össze az IGEN mozgalom politikai tevékenységével, s lényegében pénzügyi beruházásról van szó. "Beruházásaimnak az a célja, hogy mintegy öt év távlatában erős cseh médiacsoportot hozzak létre" - közölte nyilatkozatában a vállalkozó-politikus, aki a jövőbeni kormányban a kormányfőhelyettesi és pénzügyminiszteri poszt várományosa.
Az Agrofert a nyáron vette meg a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft kiadótól a Mafra kiadói csoportot, amely egyebek között két befolyásos cseh országos napilap, a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny kiadója.
A két lap tulajdonosváltása és az élen végrehajtott személycserék vitákat váltottak ki a cseh politikában és a médiában.
A többségi vélemény szerint a két napilap az új helyzetben minden bizonnyal veszíteni fog a német tulajdonos alatt élvezett önállóságából, s az újságok elsősorban Babis érdekeit fogják szolgálni. Bohumil Dolezal, a magyar témákkal gyakran foglalkozó neves politológus és publicista néhány napja közölte, hogy a változások miatt a jövőben nem fog publikálni a két újságban.
Babis cáfolja, hogy a lapokat saját közvetlen céljai érdekében kívánná felhasználni. A közelmúltban bejelentette, szeretné tőzsdére vinni a Mafra kiadói csoportot. Előzőleg azonban újabb média megvételével szeretné tovább bővíteni a kiadóvállalat portfólióját.
A szlovák származású, főleg a vegyipar és az élelmiszeripar területén tevékeny vállalkozó azt állítja, hogy a jövőben csupán kisebbségi részvényes szeretne maradni a Mafra kiadóban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik