Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 12. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A minimálbér-emeléssel ismét nőtt a pedagógusok bére

A minimálbér-emeléssel ismét nőtt a pedagógusok bére

Akár tizenegyezer forintos bértöbbletet jelenthet a pedagógusoknak a minimálbér januári emelése. Azoknak, akik ledolgozott éveik száma alapján az év elején léptek magasabb fizetési kategóriába, tizenöt–húszezer forinttal is nőhetett a fizetésük - írja a Magyar Hírlap.

A köznevelési államtitkár évnyitó sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a pedagógusok fizetése a tavaly szeptemberi béremelést követően januártól ismét emelkedett. Hoffmann Rózsa emlékeztetett, a pedagógusok új illetménytábláját a mindenkori minimálbérhez igazították, s mivel ez ja­nuár 1-jétől 98 ezer forint helyett 101 500 forint, a tanároknak átlagosan nyolc–kilencezer forinttal lett magasabb a bruttó fizetésük. A Pedagógusok Szakszervezete az illetménytábla alapján kiszámolta, ez mit jelent a különböző fizetési kategóriákban. Eszerint a gyakornok státusban lévő kezdő pedagógusok bére főiskolai végzettség esetén ötezerötszáz, egyetemi végzettséggel pedig mintegy hatezer forinttal nőtt, előbbiek így 160 167 forintot, utóbbiak pedig 175 494-et keresnek az idei évtől. A több évtizede a pályán lévők esetében a minimálbér-emeléssel járó többlet akár tíz–tizenegyezer forintot is kitehet.

Még nagyobb mértékben nőtt ja­nuár 1-jével azoknak a fizetése, akiket ledolgozott éveik száma alapján ja­nuár 1-jével soroltak át magasabb fizetési kategóriába. A jelenlegi illetményalapokat figyelembe véve az előrelépéssel a felsőfokú végzettség nélküli pedagógusok hatezer forinttal kapnak többet korábbi bérükhöz képest, a főiskolai diplomával rendelkezők nyolcezerrel, az egyetemi végzettségűek pedig csaknem 8800-zal – és ehhez jön hozzá a minimálbér-emelés nyomán járó többlet. Egy több mint nyolc éve oktató, egyetemi végzettségű tanár – aki most lépett át a negyedik fizetési osztályba – például 16 642 forinttal kap többet tavaly szeptemberi fizetésénél, így csaknem bruttó 237 ezer forint a jelenlegi alapbére. A pedagógusok a korábbi tervezett béremelés újabb tíz százalékát kapják meg szeptember 1-jétől, amire a költségvetésben megvannak a szükséges források. Újabb komoly bérnövekményt jelentenek majd a minősítési eljárások, amellyel Pedagógus II., Mesterpedagógus vagy Kutatótanár fokozatot érhetnek el 2015-től.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk