Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Március 28. 07:07, szombat | Belföld
Forrás: mti

A kijárási korlátozás alatt is lehet vért adni

A kijárási korlátozás alatt is lehet vért adni

Véradás céljából a kijárási korlátozás alatt is lehetséges a lakhelyelhagyás - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat pénteken az MTI-vel.

Emlékeztettek rá: a kormány szombattól kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére, az emberek a lakóhelyüket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatják el.

Hangsúlyozták: a véradás, plazmaadás azonban azon alapos okok közé tartozik, amelyek esetében elhagyható a lakhely, és felkereshető a legközelebbi véradási, illetve plazmaadási helyszín.

Az OVSZ tudatta azt is, hogy a véradók és a véradásban dolgozók egészségének védelme érdekében a véradás helyszínére történő belépés előtt biztosítják és elvárják a kézfertőtlenítést, a véradási helyszínen pedig korlátozzák a helyiségben tartózkodó véradók számát.

A kérdőívek kitöltésére, várakozásra, véradásra szolgáló területet úgy alakulják ki, hogy biztosított legyen az egyes véradók között a 1,5 méteres távolság. Azokat a munkatársainkat, akik valamilyen szempontból kockázatot jelentenek, távol tartjuk a véradóeseményektől - tették hozzá. Kiemelték: ezek a biztonsági intézkedések érvényesek a plazmagyűjtő állomásokon is.

Tudatták: szigorúbb véradási feltételeket határoztak meg, amelyekről a http://www.ovsz.hu/ovsz/veradoknak-szolo-tajekoztatas oldalon lehet tájékozódni. Itt többek között azt kérik, ne jelentkezzen véradásra, és ne lépjen be a véradás területére az, aki az elmúlt egy hónapban külföldön járt, kimutatták nála a koronavírust, vagy valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba. A vérellátó szolgálat azt kéri, azok se menjenek vért adni, akiknek hirtelen megjelenő betegsége volt, például magas, 37,5 Celsius-foknál magasabb láz, izomfájdalom, köhögés, légszomj, vagy erős fáradékonyság.

"Elkötelezett véradóinknak köszönhetően a vérkészlet stabil, a kórházak vérellátása folyamatos, a plazmaadással pedig a gyógyszeralapanyag utánpótlás biztosított" - szögezték le, megköszönve a véradóknak, hogy a jelenlegi helyzetben is számíthatnak rájuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.